Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Pe dinafară

Pe dinafară
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

M-am trezit cu o dilemă – într-un context oarecare am fost tentată să spun despre cineva că ”s-a încuiat pe dinafară”. Dar pentru că am obiceiul să verific din când în când una, alta, am constatat că DEX vorbește despre dinafară strict în contextul locuțiuniii pe dinafară (pe de rost).

Așadar, tind să cred că ar fi fost greșit să spun că ”s-a încuiat pe dinafară”. Și-atunci cum ar fi corect? ”S-a încuiat pe afară”? Nu știu de ce, nu-mi sună bine…

Citește și:   Finiş

Articole interesante

7 comentarii

 1. aşa, nici „pe dinăuntru” n-ai să găseşti în dex şi nu înseamnă că nu e corect. 🙂
  e un adverb plus o prepoziţie, părerea mea e că-s cît se poate de legitime împreună cu sensul opus lui „pe dinăuntru”.
  iar dacă nu-s… ar trebui să fie 😀

 2. DEX-ul este o „lucrare omenească”. Poate-ai uitat 🙂

 3. Mi se pare stranie expresia ”s-a încuiat pe dinafară”. A se incuia nu inseamna a inchide, a se „izola” din interior?

  A incuiat usa aka i-a pus zavorul din exterior.

 4. Marr, atunci cum te-ai referi la unul care și-a încuiat cheile în mașină? 🙂

 5. Asa si zic ca si-a incuiat cheile in masina ) Atunci cand se spune ca „s-a incuiat” se subantelege ca pe el insusi. Cel putin eu asa pricep.

  In versiunea cu masina expresia „s-a încuiat pe dinafară” mi se pare valabila numai in cazul in care individul care se afla in interiorul masinii a lasat geamul si a incuiat portiera din exterior. Este posibil ca a ridicat geamul dupa..))

 6. La forma „s-a incuiat pe din afara” v-ati gandit? (Nu ca as crede ca asa ar fi mai corect (!)…)

  Corectitudinea exprimarii „am incuiat usa pe afara” consider ca poate fi apreciata prin analogie cu antonimul sau: „am incuiat usa pe inauntru”. (Sau „afara” mai are si vreun alt antonim decat „inauntru” – si reciproc?)

  Pt mine, „m-am incuiat pe dinauntru” poate sa insemne ca intentionez sa impiedic pe altcineva sa intre SAU ca ma impiedic pe mine insumi sa ies.
  In acest context, „m-am incuiat pe dinafara” este relativ putin probabil sa insemne ca vreau sa ma izolez pe mine de cineva dinauntru impiedicandu-l pe acela sa iasa (desi-i… imposibil nici asta nu-i), dar nu mi se pare catusi de putin fortata ideea ca asta ma impiedica (in mod intentionat sau nu) pe mine sa ajung inauntru (fiindca asa as avea intentia sau din greseala).
  In schimb, la modul tranzitiv consider ca nu mai incap dubii: „am incuiat usa pe dinauntru” si respectiv „am incuiat usa pe dinafara” defineste partea usii pe unde am introdus cheia (sau am tras zavorul), cea unde ma aflu cand efectuez actiunea de incuiere (similar lui „a inchide usa pe dinauntru” vs „a inchide usa pe dinafara”).

 7. E chiar corect! Daca pe dinafara cand vorbim despre …a invata, a memora pe de rost” acceptati ca se scrie asa, pai… ce credeti ca a fost mai intai: oul sau gaina?
  Eu cred ca mai intai s-a incuiat cineva pe dinafara si apoi s-a folosit locutiunea si pentru a invata pe dinafara!
  Oricum, cu sau fara ideea mea – mai in gluma si mai putin in serios – se scrie la fel, in ambele cazuri. Si chiar in canoanele gramaticii, nu .. in Moftul Roman!

Lasa un comentariu