Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Stelă

Stelă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Spuneți drept! Câți știați de existența cuvântului stelă? Eu l-am descoperit recent într-un articol de aici.

Stelă = mic monument cu caracter comemorativ, în formă de coloană sau de pilastru, alcătuit dintr-un singur bloc de piatră și purtând de obicei inscripții sau sculpturi, specific antichității.

Citește și:   Artifact sau Artefact

Articole interesante

6 comentarii

  1. „…specific antichității.”
    Nu chiar. Nu neaparat. Cu sens de comemorare era folosit pana foarte recent (nu stiu daca nu mai este INCA folosit) – vizitati cam oricare cimitir cat-de-cat mai „simandicos” (unde nu este inmormantata numai „plebe”) si veti constata „de visu” ca ASA-i…
    Cat despre definirea ca „mic”, ea este subiectiva si interpretabila (imprecisa): eu stiu respectivul obiect drept avand aprox dimensiuni de ordinul de marime al staturii umane… „inversate”, „rasturnate” – fiind mai larg (lat si gros) jos, la baza, si subtiidu-se treptat spre partea superioara… Iar „stelele” comemorative de prin parcuri si „piete” au dimensiuni considerabil mai mari, sugerand dimensiuni (morale) titanesti ale celor astfel comemorati – categorii de persoane („monumentul ostasului necunoscut”) sau personalitati individuale geniale)

  2. P.S. Superlativul (dimensional – prin inaltime – al) stelei se numeste obelisc.
    EU aflasem de „stela” relativ timpuriu, de prin lecturi.
    Tot de acolo, dar mult mai tarziu, am aflat despre monumentele comemorative numite „gisanţi” si despre „oranţi”…

  3. Cu totul off-topic:
    Vraja maligna (facuta in anumite conditii prin anumite modalitati) se numeste deochi.
    CARE este forma corecta a adjectivului corespunzator?
    Eu toata viata il stiusem drept „deocheat” (indiferent daca are sensul propriu sau cel figurat, eufemistic legat de jocurile sexuale).
    In seara asta (cea deja trecuta!) am intalnit (intr-o subtitrare) forma „deochiat”, si era sa sar ca ars, da’ pe urma am ramas pe ganduri*… (TOT „familia de cuvinte”, bat-o vina…)
    * VAD eu ce scrie DEX-online-ul, da’ la cate inadvertente am gasit pana acum prin el… (INCLUSIV la ACEST cuvant nu este redat intelesul de „porcos” – vezi „gluma deocheata”, „desen deochiat”** etc.)
    * Si oare DE CE (in mintea mea de-acum, cand scriu) in mod spontan, instinctiv, fara sa gandesc, gluma-‘i „deochEata”, da’ desenu’-‘i „deochIat”?) „Molipsire”?

  4. Victor, mai ții minte că ți-am dat linkul ăsta cîndva? Și cred că ți l-a mai dat și altcineva.

    Doom2

  5. EU am dat acest link (deodata cu dumneata) altcuiva. (Dealtfel, daca nu ma insel, MAI inainte chiar si dumneata TOT DE LA MINE il primisesi – TOT printr-un comentariu pe acest blog, cand scrisesesi ca nu stii sa existe varianta on-line… Sau fac eu o confuzioe si ALTCUIVA i-l comunicasem?)
    Problema este ca eu habar n-am „cu ce se mananca” „descarcatul” ala*… (Cred ca asta-i termenul, nu?) Cu alte cuvinte, am o informatie corecta si utila pe care insa nu stiu s-o utilizez. (Nu stiu CUM s-o utilizez.) (Am mai discutat noi subiectul asta, tot pe-aici.)
    * Va rog sa nu subestimati amploarea (vastitatea si… profunzimea, intensitatea) lipsei mele de cunostinte (si – pare-se – SI de capacitate de a invata) cu referire la domeniul virtual si la operare. Nici macar sa tastez cu mai mult de un deget se pare ca nu reusesc sa invat…

  6. Victor, ai încercat să dai clic pe el pur și simplu ca să-l vizualizezi direct în browser? În unele browsere (nu intru acum în detalii) poți face asta.
    Dacă nu, cititorul de fișiere pdf. de la Adobe e gratuit. (Mai sînt și altele, iar n-are rost să intrăm în detalii.) Te duci, de pildă, aici: http://get.adobe.com/ro/reader/ și dai clic pe butonul de instalare de jos, dar numai DUPĂ ce ai debifat căsuța cu Oferta opțională care vrea să-ți instaleze ceva ce nu te interesează.

Lasa un comentariu