Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Omul cosmopolit

Omul cosmopolit
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Am fost întrebați scurt și la obiect ce înseamnă ”om cosmopolit”. Iar primul meu instinct de răspuns pare să fie compatibil cu ce am găsit în dicționar, însă n-aș vrea transmit o informație greșită. Așa că vă rog să mă corectați dacă greșesc sau să completați sau să nuanțați etc.

Conform DEX, cosmopolitanismul este o ”concepție din epoca sclavagismului grec și roman, care promova ideea cetățeniei universale” – adică ”patria e lumea întreagă, iar omul, cetățean al ei”. Așadar, tind să cred că omul cosmopolit e genul de individ foarte deschis la călătorii și, în consecință, dezvoltat sub influența mai multor culturi. Și toate acestea presupun că fac din el un om foarte mobil, cu o minte flexibilă și toleranță mare la diversitate.

Viarro, îți mulțumim pentru sugestie!

Citește și:   Câte cuvinte sunt în limba română?

Articole interesante

3 comentarii

  1. Avand in vedere (relativ) larga utilizare actuala a termenului / ideii, eu as fi zis mai degraba ca este vorba despre o conceptie (si un termen) AVAND ORIGINEA in (provenind din) epoca elenistica…

    Referitor la inteles, in conceptia mea termenul (cu referire actuala) se refera doar la ultima parte a explicatiei dumitale – conceptie de viata larg deschisa – (pe care si eu o consider corecta), partea cu calatoria (fizica) propriu-zisa fiind… facultativa, optionala. (ATUNCI, daca nu calatoreai nu prea aveai CUM sa iei cunostinta (intima, deplina – si (eventual) susceptibila sa fie supusa dezbaterii)) cu alte idei, conceptii etc, pe cand astazi exista nenumarate mijloace de informare (corecta, deplina si relativ rapida) indirecta.

  2. Termenul cosmopolit este alctuit din rdcinile cosmo (de la cosmos) si poli (de la polis), cu desinenta adecvata. Cosmos se poate interpreta ca amestecat, pestrit, iar polis, oras. Cu toate acestea, poli, în greaca înseamna si „mai multe”, sau „numeroase”, fiind si radacina a cuvantului politica. Termenul era folosit pentru cei ce calatoreau des între orasele-cetate grecesti si cunosteau obiceiurile si modul de a gândi al locuitorilor acestora. De aici probabil vine si calitatea de cosmopolit a unui om pentru care ”patria e lumea întreagă, iar omul, cetățean al ei”, considerând ca lumea grecilor antici nu era foarte mare, iar acest lucru nu parea chiar imposibil din perspectiva lor.

  3. Da adevarat , bun comentariu scurt și cuprinzator!

Lasa un comentariu