Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

O leafă, mai multe ce?

O leafă, mai multe ce?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

M-ați crede dacă v-aș spune că forma de plural pentru leafă e similară cu cea a substantivului „ceafă”? Sper că nu. În niciun caz nu putem vorbi despre mai multe lefe, dar s-ar putea să vă surprindă că lefi este o formă corectă de plural pentru leafă. Numai că nu se aplică sensului pe care presupun că îl știți, respectiv salariu; pentru el rămâne pluralul lefuri.

DSC04307-B

În schimb, leafă mai înseamnă ceva în limbajul popular: „partea scobită a unei linguri; găvan” sau „tăișul, lama sapei, a bărzii, a toporului”. Iar atunci când folosiți termenul cu oricare dintre aceste sensuri, pluralul este lefi.

Andriana, îți mulțumim pentru inspirație! 🙂

Articole interesante

1 comentariu

  1. In Moldova, acolo unde am crescut , cuvantul leafa, cu exceptia sensului de salariu, face trimitere doar la obiectele cu care se taie – cutit, secure, topor – nu si lingura sau sapa. Partea taioasa a acestor obiecte si a altora, de data asta, inclusive sapa, secere, coasa, se numeste „gură”. Adesea poți,, sau mai degrabă auzeai acum 20-30 ani,” a stricat gura lefei de topor”, cu sensul că a ciobit-o, nu mai taie.

Lasa un comentariu