Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Neologic sau Neologistic

Neologic sau Neologistic
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Sincer, cred că astăzi mi-e mai puțin clar ce înseamnă exact neologism decât mi-era când am ieșit de pe băncile școlii. Pe de o parte, limba pare să se îmbogățească într-un ritm mult mai alert decât în oricare altă epocă, iar pe de altă parte mi-e greu să mai văd o graniță clară între ce numim peiorativ ”romgleză” (de exemplu) și ce s-a considerat demn să intre cu drepturi depline în DOOM2 (dicționar care, apropo, nu s-a mai actualizat de aproape 10 ani). Adică DEX definește neologismul ca fiind un ”cuvânt împrumutat de curând din altă limbă sau creat recent într-o limbă prin mijloace proprii” și, teoretic, cred că ideea de împrumut (în acest context) se referă la ce a intrat ”oficial” în limbă. Însă, practic, uzul pare să impună mai mulți termeni decât e dispus DOOM să îmbrățișeze și sigur mai repede decât se actualizează.

Oricum, dacă acest aspect e discutabil, e o certitudine că neologic și neologistic sunt ambele corecte, sinonime perfecte, deci le puteți folosi cu încredere.

Teodora, îți mulțumim pentru inspirație!

Citește și:   Stewardeză sau Stewardesă

Articole interesante

1 comentariu

  1. Hm! Daca ASA „spune” DOOM, atunci pe mine ma baga in ceata cu totul… (Nu de alta, da’ (din cate stiu eu) – daca-‘s mai putin „neo” – „logic” si „logistic” sunt DEPARTE de a avea acelasi inteles*…)

    *IARASI logica asta a gramaticii, care mie imi spune ca pt a forma o familie de cuvinte verbul de la „ansamblu” ar trebui sa fie nu „a asambla”, ci „a ansambla” (sau – invers – ca in urma „asamblarii” ar trebui sa rezulte nu un „ansamblu” ci un „asamblu”)…

Lasa un comentariu