Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Neagreat și Neagreată

Neagreat și Neagreată
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Nici DOOM și nici DEX nu includ neagreat sau neagreată. De asemenea, nu există nici dezagreat sau dizagreat. Dar pentru că viața vă va scoate în cale și persoane sau situații pe care nu le veți agrea, puteți să le considerați dezagreabile.

Dezagreabil = neplăcut, supărător; penibil; ingrat; dezgustător, displăcut, dizgrațios, grețos, greu, infect, împuțit, nesuferit, puturos, rău, respingător, scârbos, urât, fetid, miasmatic, pestilențial, repugnant, repulsiv; scârnav; scârbavnic, scârbelnic.

George, îți mulțumim pentru sugestie!

Citește și:   Caserie sau Casierie

Articole interesante

7 comentarii

 1. Din cate stiu eu, dictionarele nu mentioneaza forma negativa pt majoritatea adjectivelor si adverbelor (cu exceptia – probabil, acum nu sunt dispus sa verific – a unora care la forma negativa au dobandit un inteles de-sine-statator, cum ar fi „neincetat”, „necontenit”, „neindoielnic” etc); asta insa nu inseamna ca forma… neganta a lor ar fi gresita, nici ca ar trebui neaparat consemnata in dictionar (la fel cum nu este consemnat – spre ex – participiul verbelor, DECAT daca si-a dobandit valoare – in principiu adjectivala, sau poate substantivala – de-sine-statatoare), in rest este vorba doar despre o simpla derivare facuta conform regulilor gramaticale specifice.

 2. Si uite-asa s-a mai nascut un cuvant… Victòr, ai avut o nastere grea?

 3. Tatiana, te-ai exprimat prea eliptic (pt mine), prea abscons: nu stiu (exact) LA CE anume te-ai gandit scriind aceasta, dar daca bine iti intuiesc eu intentia atunci te inseli – nu (consider ca) ar fi vorba despre vreun cuvant nou (nascut sau de vreun oarecare alt fel), ci despre faptul ca (in optica mea) un cuvant vechi se vadeste a fi nu un lexem, ci „doar” un cuvant derivat.

 4. Nu lexem, nu derivatie… deviatie! Pupam voios, no offense, bro… „neganta”?

 5. Bine, Tatiana, daca „neganta” nu convine – atunci „negatoare”. 😛

  Interesant faptul ca totusi se pare ca majoritatea cititorilor mi-au inteles exprimarea, asa „inventiva” cum fusese…
  Nu-i tocmai „coşer” („ortodox”) faptul de-a inventa ad-hoc cuvinte – da’ CE-as fi putut sa fac daca nu gaseam vreun cuvant care sa exprime ce-aveam eu de zis? Intentionam sa ma refer (adjectival) nu la o caracterizare care sa AFIRME existenta unei caracteristici, ci la una care sa NEGE existenta uneia; CUM ar fi fost mai bine de exprimat ideea? „Negativ” are ALTA conotatie (mai precis – conotatia diferita s-a transformat deja intr-o cu totul alta semnificatie, diferita: de afirmare a unei caracteristici negative) si alta forma nu-mi venea in minte – n-o fi avut IN CE sa vina – (si nu-mi vine NICI ACUM in minte vreo exprimare mai… corespunzatoare – decat eventual sa fi reformulat cu totul ideea sub o alta forma)…

 6. Dar, Victòr, am inteles exact si sunt de acord cu tine. Numai ca-mi place sa te tachinez. 🙂

 7. Da, Tatiana, intelesesem si-ti multumesc accept cu drag tachinarea (mi-era dor de asa ceva…), dar consider oportun sa tin cont si de faptul ca noi comunicam in mod public pe un blog dedicat corectitudinii gramatical-ortografice si de vocabular, si ca ne citesc si unele persoane carora toate aceste aspecte nu le sunt atat de evidente ca noua, astfel incat am vrut sa evit ca acestea sa considere tachineriile noastre drept corectitudini. (Din ACEST pdv este cat se poate de oportuna observatia pe care mi-ai comunicat-o sub forma de tachinare – mi-a amintit sa dau o explicatie pe care initial o omisesem.)

  Iar acum, recitind, mi-am dat seama ca ma exprimasem neclar: termenul „negativ” are intelesul de „necorespunzator dpdv moral”, si l-a pierdut pe cel de „contrar dpdv logic”.

Lasa un comentariu