Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Mie sau Mi-e

Mie sau Mi-e
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Mie = pronume (rudă cu ţie, lui, nouă, vouă, lor) sau numeral (o mie, două mii, trei mii etc.)

Mi-e = îmi (pronume, rudă cu îţi, îşi, ne, vă, le) + este (conjugare a verbului a fi)

Exemple corecte:

Mie îmi place mai mult primul apartament pe care l-am văzut.

Am o mie de motive pentru care aş putea să renunţ, dar nu o fac.

Mi-e foarte greu să-ţi înţeleg decizia.

Mie mi-e suficient un transfer de o mie de euro.

Exemple greşite:

Mi-e îmi scrie frecvent.

Ai răbdare să numeri până la o mi-e? (deşi cratima pusă aiurea în numeral n-am întâlnit-o încă, dar nici nu m-aş pripri să spun că nimeni, niciodată, n-a pus-o şi acolo)

Cred că mie neclar contextul.

Citește și:   Eu cheltui sau Eu cheltuiesc

Articole interesante

14 comentarii

 1. Si mi-e mie suficient un transfert deo mi-e de euro 😡
  Am scris bine nu?
  Doamne cata rabdare aveti sa explicati chestiile astea… 🙂

 2. Facem exerciţii de răbdare. Şi-aşa n-a fost niciodată punctul nostru forte 🙂

 3. Multumim! Am inceput sa le trimit exemple elevilor mei (asta pt. ca nu sunt profesor de lb. romana si nu le predau scrierea corecta, care se presupune ca trebuia sa fie insusita de ei pana la clasa a IV-a… dupa cls a IV-a e destul de tarziu)
  Tot respectul pentru efortul dumneavoastra!

 4. Am o nelamurire. M-am lovit de „i-e” contractia verbului „a fi” sub forma „ii e”…este corect acest „i-e”? deoarece este singura data cand l-am vazut scris sub aceasta forma

 5. Adi: Pana in clasa a IV-a se invata scrierea corecta – cu referire la situatiile elementare, care nu prea ridica indoieli. La vremea mea, eu am tot invatat (in mod regulat)* scriere corecta pana la sfarsitul „generalei” (gimnaziului), si am continuat sa invat ocazional pana la sfarsitul liceului. Iar tarziu pt a invata corect limba (ta materna, sau cea oficiala a statului in care traiesti, sau oricare alta) nu este niciodata – sau (mai precis) mai tarziu se invata mai greu (pe langa ca nu e memoria la fel de receptiva, mai si trebuie intai „uitate” deprinderile gresite anterioare), dar „mai bine mai tarziu decat niciodata”.
  DE FAPT, daca stau nitel sa ma gandesc, eu – desi am pretentia ca folosesc limba romana intr-un mod cel putuin acceptabil – si acum INCA „ma mai lovesc” de situatii in care fie nu stiu sigur cum sa procedez (cum e corect), fie descopar ca ceea ce eu „stiam” e de fapt gresit – si aceste afirmatii NU se refera la situatiile (exceptionale, dar nu chiar atat de rare) in care – desi STIU cum prevede teoria ca ar fi corect – aceste prevederi nu ma conving (nu respecta / satisfac logica mea, sau lasa loc pt alte motive) si eu procedez (in mod declarat) in vreun alt fel.)
  * Cu sensul ca mi-am tot completat cunostintele de limba cu noi notiuni / forme / etc, nu ca invatam intr-una aceleasi lucruri, uitandu-le „de la mana pan’-la gura”, sau neintelegandu-le de la inceput…

 6. Bogdan: Nu stiu ce prevede teoria limbii in acest caz, dar atata timp cat sintagma ESTE folosita (oricat de rar) in graiul popular TREBUIE sa existe si o modalitate considerata corecta de transcriere a ei.
  In aceasta situatie, EU as scrie sub forma mentionata de dumneata, dar (pt a clarifica situatia) as preceda expresia de un apostrof (” ‘i-e”) care sa „marcheze” faptul ca nu am gresit la scriere, ci ca acolo am facut o elidare (o eliminare intentionata si considerata legitima) a unei litere (sau – in alte situatii oarecum similare – a unei succesiuni de litere).

 7. boo, se scrie în ambele forme, depinde despre ce e vorba. Dar oricum nu te-ar fi înțeles nimeni fără semnele de punctuație potrivite 😉

 8. Cum se scrie corect:mi.e dor ,me dor, i.mi este dor,imi e dor,multumesc va apreciez.

 9. Zaharia, „îmi e dor” e o formă corectă. Apoi, dacă e să scapi de „î”, trebuie să pui ceva în loc, respectiv cratima, și așa ajungi la „mi-e dor”. Iar „î.mi” să ții minte de la noi că nu e corect în nicio situație. Cu plăcere și mulțumiri pentru apreciere! Și noi apreciem că ai ajuns aici ca să te lămurești 🙂

 10. Salut, cum e corect
  1. nu mai mi-e sete (de ce e gresit, daca e?)
  2 nu imi mai e sete (asta ar fi corect, dpmdv).
  Va multumesc!

Lasa un comentariu