Mental este doar o variantă a termenului corect – mintal (care aparţine minţii, privitor la minte; care se face în minte).
Totuşi, staţi liniştiţi, corect este, aşa cum ştiaţi, mentalitate (fel particular de a gândi al unui individ sau al unei colectivităţi) şi nu mintalitate.
Sanatos mental sau mintal ? 🙂 cred ca ambele nu? desi se foloseste mai mult mintal …
Annya, în facultate am avut un curs dedicat tulburărilor mintale, iar la fiecare seminar profesorul insista să ne atragă atenția asupra faptului că în sfera asta se discută exclusiv despre mintal și nu despre mental. Cum tulburările reprezintă reversul stării de sănătate, aș zice că tot mintal e varianta corectă.
PS: Considerând ce scrie în postarea inițială, mai fac o mențiune: variantele nu sunt neapărat forme incorecte, dar nu sunt parte a limbii literare.
Salut. Sunt traducător de meserie şi am şi eu această mare dilemă:
„mintal” versus „mental”. Cu atât mai mult cu cât DEX-ul nu mă prea ajută, acesta din urmă dând relativ aceeaşi definiţie şi pentru un termen, şi pentru celălalt.
Cu toate astea, tind să cred următorul lucru: termenul consacrat e „mintal” – cu sensul de „aparţinând minţii, privitor la minte”; în revanşă, termenul „mental” pare să acopere sfera lui „făcut cu mintea, în minte”.
Repet, DEX-ul nu spune asta, însă, pe mine personal, experienţa şi uzanţele mă împing către concluzia asta.
Astfel, vom auzi aproape fără excepţie expresii de genul „tulburare mintală”, „sănătate mintală”, „alienare mintală”, „debilitate mintală” etc., dar „calcul mental”, „capacităţi mentale”, „operaţie mentală”, chiar şi substantivul „mental”, cu sensul de „minte”.
Foarte interesant e faptul că, în versiunea de DEX din anii 30, „mental” este termenul de bază, „mintal” fiind doar variantă…
În concluzie, cred că Academia Română ar trebui să tranşeze problematica asta. Până una-alta, eu, unul, continuu să cred că e aşa cum am enunţat mai sus.
Cred ca mai trebuie mentionat faptul ca, bazat pe unele dictionare neoficiale si pe uzul din sfera medicala, mental reprezinta sensul „despre barbie, referitor la barbie”.
Pentru Alex:
Nu stiu cine a facut acest site, dar vad ca se numeste : „stii sa scrii?”. Daca nu e asa atunci ma insel si imi cer scuze pentru interventie,
In primul rand titlul acestui post este „Mental sau Mintal”. Este cam vag din punctul meu de vedere dar o sa inteleg ca reprezinta stabilirea variantei corecte. Am pierdut 5 minute citind raspunsul tau dat acestei problema, fapt datorat felului in care te exprimi si anume folosirea incorecta de prepozitii si efectiv expresii aberante pe care le utilizezi nu ca sa iti exprimi punctul de vedere, ci doar aroganta sau basinile. Ajungand la sfarsitul celor 2 randuri si un sfert pe care le-ai scris pentru a 5 oara, si facand in sfarsit un sens din ce ai ai scris, trag concluzia ca ori esti tu nebun mintal, ori redus pentru ca nici macar esenta raspunsului tau nu are vreo noima. Te intreb: cum poti sa afirmi ca o varianta e corecta si cealalta nu, cand tu insuti dai doua explicatii care par valide, ambele variante folosindu-se in situatii diferite?
Imi cer scuze, in loc de repozitie vroiam sa spun adverb.
Dino, nu știu ce nu ți-a fost clar, dar apreciem că ne-ai acordat ceva timp pentru a ne scrie un comentariu alambicat în care să spui, practic, că nu-ți place ce ai găsit aici. Slavă Domnului, nu te ține nimeni aici cu forța!
PS: Nu știu cum ai interpretat tu că ar fi în postarea de mai sus două explicații valide pentru ambele forme, dar în speranța că te lămurim aici, explicația pe scurt sună cam așa – riguros, din punctul de vedere al limbii literare, e corect mintal.
auzi, băi Dino, nu te-a învățat mămica ta că nu-i frumos să arunci cu ad hominemuri în capul gazdei cînd intri prima oară în casa ei? sau a doua? sau a noua?
v: GHILIMELELE! (Probabil ca cetateanul nu stie suficienta latina incat sa inteleaga ce i-ai scris, si consider ca mai e probabil ca singur nici macar sa nu-si dea seama de expresia originala si de limba in care e scrisa, iar daca va cauta cu expresia „romanizata” de tine se poate sa nu obtina rezultat.)
așaaaaa de tare mi se rupe dacă înțelege sau nu, încît cred că, dacă ciulești urechea, se aude pînă la tine!
Nu suntem nici academicieni, nici lingvişti şi nici profesori de română. Nu suntem nici măcar absolvenţi de Litere. Ba chiar formaţiile şi preocupările noastre profesionale se încadrează mai degrabă în segmentul real, tehnic. Totuşi suntem vorbitori de limba română. Poate că mai greşim, poate că ne scapă elemente de fineţe, dar avem o bază bună şi încercăm să facilităm şi altora accesul la acea bază. Aşadar, sugestiile şi comentariile sunt oricând bine-venite, în măsura în care tonul lor este didactic, nu superior!
Pentru cei care n-au citit NOTA de subsol.
Dino scrie „vroiam” asa ca, ar trebui sa ii scuzam impertinenta ! si, sa il trimitem direct la carte, fara variante ajutatoare :))
vedeti asta este problema voastra;sunteti abjecti,folosti cuvinte mizere;daca esti asa destept de ce nu vorbesti frumos si nu dai raspunsul corect;oare cu asemenea indivizi vrem noi sa promovam limba noastra?fiecare limba straina are cuvinte cu conotatii aparte,cu intelesuri diferite,cu accente diferite si a noastra la fel este;totusi as dori sa atraga atentia lingvistilor nostri ca exista o mica diferenta intre aceste doua cuvinte ,
Ady, zău, nu mi-e clar cu cine te cerți.
Wikipedia spune că boala mintală este de fapt boalămentală. Eu merg pe „mental“, pentru că de aici provine mentalitatea. Altfel am spune mintalitate.
Boală mintală
O boală mentală este o boala psihiatrică care afectează gândurile, comportarea și abilitatea socială a oamenilor.
Boala mentală este o disfuncție care afectează sentimentele și comportamentul. Deși puține boli mentale pot fi prevenite, aproape toate pot fi abordate cu succes și tratate. Statistcile spun că, 25% din bolnavi dezvoltă tulburări mentale sau de comportament[necesită citare] la un moment dat în viață. Cauzele bolilor mentale sunt complexe și sunt influențate de factori genetici (ereditari), experiențe stresante din viață, boli fizice, dificultăți în mediul familial etc. [1]
Adesea se face confuzie între noțiunile de boală mentală și dizabilitate intelectuală. Există o diferență netă între ele: boala mentală este o boală și poate fi vindecată, în timp ce dizabilitatea intelectuală, care este o stare caracterizată prin dificultăți majore de învățare și înțelegere, datorate unei dezvoltări incomplete a inteligenței, durează o viață.[1]
bai ce oameni sunte-ti statii si va certati pa cine scire mai corect gramatical. io folosesc mental ca asa vreau io cui nui place ai zic sa plece in alta tara ca aici se vorbeste roamana. hai vam pupat
Oare de ce atata rautate? Cine e perfect?
Putem sa gasim cuvinte frumoase pentru a ne spune punctul de vedere, nu credeti?
Pana la urma tot n-a fost nimeni convins cum este corect sau in ce cazuri se foloseste fiecare termen. Din DEX-uri reiese ca ar insemna acelasi lucru, „mintal” fiind „cel mai” corect, „mental” fiind acceptat si el. Din ce am mai citit, „mintal” pare a se referi mai mult la creier, la partea fizica, iar „mental” la partea de gandire, de judecata. Dar, avand in vedere ca noi gandim cu creierul, cele doua sunt in clara stransa legatura. Eu mi-am memorat doua simple exemple si ma iau dupa ele cand e cazul:
„Esti redus mintal” = „esti nebun, nu e vina ta”
„Esti redus mental” = „esti prost, e vina ta”
Corect,Claudiu!!!
Marin Preda, Cel mai iubit dintre pămînteni, vol.I, partea întîia, cap.VIII, par.3:
[…]în timp ce pentru tata pregăteam, mintal, ceva violent, să-l învăț minte pentru totdeauna să mai ridice brațele în aer[…]