Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Măsuri remediale

Măsuri remediale
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

S-ar părea că după rezultatele grozave de la BAC, s-au căutat măsuri care să amelioreze situaţia în viitor. Doar că oficialii par să fi început greşit – le-au spus măsuri remediale. În fine, noi am înţeles despre ce e vorba, dar nu există în DEX cuvântul remedial. Iar dacă ne gândim că perla asta s-a auzit şi din gura doamnei  ministru, ce mai e de zis?

Duiu Cerchez, îţi mulţumim pentru sugestie!

Citește și:   Iar despre învățământ

Articole interesante

8 comentarii

 1. Păi… ar mai fi de zis, totuși:

  a) DEX-ul *nu* este depozitarul _tuturor_ cuvintelor (acceptate, des folosite) din limba română. Dacă un cuvînt apare în DEX, e grozav, e o atestare că e într-un fel intrat în fondul principal de cuvinte, dar dacă nu apare… nu înseamnă _nimic_.

  b) o căutate pe ‘Net arată că – mai ales în mediul didactic – cuvîntul nu e nou și pare să apară de cel puțin vreo doi ani încoace în diverse articole, majoritatea legate de învățămînt. De aceea mi se pare probabil să fi ‘prins’ în acele medii – și atunci doamnei ministru doar i-a scăpat un termen din hai să-i zicem jargonul de specialitate de filieră engleză.

  Că se putea mai elegant, că nu e un cuvînt cu care să fim obișnuiți – de acord, desigur. Dar nu mi se pare corect să-l integrăm la capitolul ‘perle’. Este, totuși, mult mai puțin de atît. O certifică multele articole găsite care folosesc exact același cuvînt, cu exact același sens.

  ȘI să mai observăm și că ‘adoptarea’ acestui cuvînt de origine engleză nu prezintă de fapt nici un fel de probleme de pronunție, scriere sau înțeles.

 2. Cicu, probabil va fi genul ăla de situaţie în care va trebui să fim de acord că nu suntem de acord. Dacă e să merg pe raţionamentul „se foloseşte des”, ar trebui să consider că şi „nu mai mă…” e corect? Sau că o mulţime de englezisme dubioase (care pot să nu prezinte niciun fel de probleme de pronunţie/scriere/înţeles) ar trebui să-şi facă loc în limba română?

  În plus, e de aşteptat ca cineva într-o asemenea funcţie să aibă mai mare grijă la ce şi cum spune, cu atât mai mult cu cât conduce un minister care se ocupă fix de problema educaţiei (educaţie despre care oricum nu prea auzim lucruri bune).

  Dar asta e părerea mea şi pot să accept că a ta nu seamănă cu a mea 🙂

 3. Dacă doamna ministru a zis acel cuvânt, de ce să mai avem așteptări de la sistemul de învățământ? Sau o să ne bazăm cu toții pe scuza că nimeni nu e perfect și că oricine poate să facă o gafă în ceea ce privește limba română? Nu e normal să ne culcăm pe o ureche și să acceptăm anumite cuvinte doar datorită motivului că sunt folosite des în limbajul cotidian.

 4. Oameni buni, nici mie nu-mi place formularea, da’ voi pareti sa credeti ca folosirea unui cuvant inadecvat de catre un ministru este un gir acordat respectivului cuvant. Departe de asta.
  Intamplator d-na ministru chiar este cadru didactic, dar greseala sa este grava PT CA ESTE CADRU DIDACTIC, NU PT CA E MINISTRU!

  Un ministru bun (sau SI ALTE functii „mari”, incepand cu directorul general al unei mari intreprinderi – sau chiar si al unei exploatatii agricole maricele – DE FAPT nu tre’ sa fie expert in domeniul pe care „il pastoreste”, ci trebuie doar sa fie un bun administrator, sa stie (bine) „sa lucreze cu oamenii” (si sa stabileasca cu acestia relatii stimulative de orice tip) SI sa stie (bine) sa-si aleaga (bine) expertii, consultantii, sfatuitorii, care EI – TREBUIE (neaparat) SA FIE experti in domeniu.

 5. Bună ziua

  Bănuiesc că termenul e împrumutat din engleză (http://oxforddictionaries.com/definition/english/remedial?q=remedial). De curiozitate, am căutat pe Google să văd cât de frecvent se folosește termenul în română și de cât timp. Căutarea nu a fost nici pe departe științifică (sau exhaustivă) și a fost făcută foarte pe grabă. Dar am remarcat că termenul se folosește de cel puțin un deceniu în limba română și tocmai, deseori, în contexte educaționale.

  Numai bine.

 6. Dacă s-ar fi spus / scris „de remediere” n-ar fi fost mai simplu și chiar corect? Persoana care a hotărât această formulare a vrut să epateze și atât. Chiar nu mă interesează dacă acel cuvânt este corect sau nu, dar mă revoltă complicarea discursului fără nici un rost! După două decenii de reformă nu s-a reușit decât distrugerea a ceea ce a fost bun în învățământ și asta cu premeditare. Ceea ce a fost rău a rămas și a înflorit.

Lasa un comentariu