Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Logic sau Rațional

Logic sau Rațional
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Conform dicționarului, logic și rațional sunt sinonime. Totuși, când vine vorba de lucruri lumești, logica e mai degrabă ”psiho-logică”, pentru că orice raționament e ”denaturat” de educație, credințe proprii, context etc. În plus, realitatea tinde să se abată mult de la dihotomiile de tipul adevărat-fals, iar termenii absolutiști din gama ”niciodată/întotdeauna” n-ar prea trebui nici ei să apară în vocabularul adultului.

Din punctul meu de vedere, ceva cu adevărat logic ar trebui să se vadă la fel, indiferent de unde te-ai uita. Și cred că zilele astea, poate mai mult ca niciodată, e foarte clar că orice problemă are nuanțe – multe nuanțe între alb și negru ori bine și rău. Așa că mie mi se pare mai potrivit termenul de rațional, pentru că ideea de ”produs al gândirii” include toți ceilalți factori implicați în raționament.

Are logică ce spun? 🙂

Citește și:   Problemă de logică cu două avioane

Articole interesante

4 comentarii

  1. Lasand deoparte cealalta semnificatie a adjectivului „rational” (cea matematica, in care „numarul rational” este antonimul „numarului imaginar”), eu consider ca noua TOT ratiunea „ne spune” cand ceva este ilogic. Asadar, concluzia ca ceva este ilogic se constituie intr-un minunat exemplu de diferenta intre semnificatiile celor doua forme.
    Un alt exemplu de diferenta: o concluzie intuitiva este rationala, chiar daca nu este si logica. (PRIN DEFINITIE „intuitia” denumeste capacitatea (neexplicata dar constatata) a creierului uman de a ajunge la concluzii corecte desi premizele (informatiile) care ar fi necesare pt tragerea acelei concluzii pe cale logica, prin analiza, sunt fie absente, fie insuficiente, fie neclare.)

    (Dezbaterea asta pe tema unor asa-zise (gresit interpretate) sinonimii imi aminteste de asa-zisa sinonimie intre „canibal” si „antropofag”: sinonimia este valabila DOAR dpdv antropocentrist, DOAR cu aplicare la oameni: un (spre ex) leu antropofag NU este (prin insusi acest fapt) canibal, iar un urs canibal nu este (neaparat) si antropofag.)

  2. P.S. „…când vine vorba de lucruri lumești, logica e mai degrabă ”psiho-logică”…”
    Daca in privinta lucrurilor LUMESTI logica nu prea exista / nu se aplica / nu e valabila (nu-mi vine in minte – la ora asta – CUM sa ma exprim mai „citet”), atunci UNDE se aplica logica? (CARE ar fi – din ACEASTA perspectiva – „antonimul” pt „lucruri lumesti”? Lucrurile animalice? Cele spirituale? Cele esoterice*?)
    * Eu sub ACEASTA forma am invatat cuvantul, si (desi aceasta este doar varianta acceptata) PE ACEASTA o folosesc, intrucat „ezoteric” ma cam „zgarie” la urechi…)

Lasa un comentariu