[via Idei]
Eram ferm convinsă că numele zilelor săptămânii și ale lunilor calendaristice se scriu cu majusculă, dar mi s-a atras atenția că lucrurile nu stau chiar așa cum credeam. Așadar, am pus mâna pe DOOM și am căutat o clarificare, iar acolo am descoperit că, într-adevăr, greșeam. Exceptând situația în care vorbim despre ”primul cuvânt dintr-o comunicare”, ar trebui să scriem, de exemplu, marți și nu Marți sau iunie și nu Iunie:
Nu ni se mai pare necesară în momentul de față reluarea regulilor, încetățenite de multă vreme în limba română, potrivit cărora se scriu cu literă mică substantivele comune care denumesc popoare, zilele săptămânii și lunile anului și disciplinele de învățământ (care în unele limbi se scriu cu literă mare).
Ciprian, îți mulțumim pentru mesaj! Pe măsură ce vom putea relua textele vechi, vom încerca să corectăm majusculele aferente.
Cu plăcere.
Logica ta intitala e corecta iar eu nu am renuntat.
DOOM e eminamente infailibil?
Buna ziua,
Cred ca DOOM ar trebui sa introduca o „mica” flexibilitate iar acestea sa fie acceptate ca fiind scrise si cu majuscula. Uneori este mai bine pentru cititor daca acestea ar fi scrise cu majuscula.
PS1: Oricum vad (pe afise de pe strada, e-mailuri, internet) destul de multe scrise cu majuscula.
PS:2 Sa nu uitam faptul ca noi facem limba nu DOOM-ul o face pe ea, DAR… fara reguli ajungem ca in baietii din Imparatul Mustelor.
Bine de știut…eu la scoala stiam ca se scriu cu litere mari… dar se mai achimba regulile gramaticale in Doom..
Andrei, în privința majusculelor chiar e destul de flexibilă abordarea 🙂
PS: Tăios subiect cel cu cine face limba…
Văd numeroase comentarii negativiste referitoare la DOOM. Este o lucrare științifica elaborată de profesori cu prestigiu în domeniu, deci stabilește niște reguli ce nu trebuiesc încălcate din cauza unor mofturi sau a unora care doresc să braveze.
În privinţa majusculă sau nu trebuie amintite şi excepţiile: Zilele ce denumesc o sărbătoare, ca spre exemplu 1 Mai, 1 Iunie, spre deosebire de 15 mai, 15 iunie.
Nu va suparati, pentru mine 15 Mai este sarbatoare. Pentru ca este ziua mea!
Vă mulțumesc pentru comentariu, tocmai doream să scriu în acest sens!
Cine „face” limba romana? Pentru Sebastian si Andrei.
De unde pana unde flexibilitate… nu exista asa ceva, in schimb exista evolutie.
Limba noastra evolueaza in functie de factori externi si interni, se imbogateste si se adapteaza unor cerinte. In rest, cum este si normal, se stabilesc reguli.
Cine stabileste regulile? Academia Romana
Pentru cei care sunt curiosi, cu un simplu „google” ajungeti, de exemplu, aici:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Academia_Rom%C3%A2n%C4%83
Se scriu cu literă mare substantivele (lunile anului) care intră în componenţa numelor unor sărbători: 1 Mai, 1 Decembrie
Regulile ..sunt constatate de specialisti..explicate..lamurite..nestiutorii…fac pana la urma sa se impuna ..agramatismele..care..devin reguli!
Si daca avem de ex. o invitatie la un eveniment, cum procedam?
Va invitam la evenimentul din 2 Mai.
Pt. majoritatea este o zi banala, dar pt. mine si invitati este o sarbatoare/eveniment/motiv de bucurie.
Bună ziua. O întrebare. În cadrul unui dialog, în care propoziția sau fraza nu este încheiată, după semnul întrebării (sau alte semne) urmează majusculă sau literă mică (minusculă).
Ex:
1. — Ce faci? l-am întrebat eu.
2. — Ce faci? L-am întrebat eu
Și exemplele pot continua. Aștept un răspuns. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsurile voastre.