Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Jicnit sau Jignit

Jicnit sau Jignit
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Te rog, nu te simţi jicnit pentru că îţi spunem asta. Serios, nu jicnit! Corect este jignit (ofensat, insultat, vexat, atins etc.).

Citește și:   Când punem virgule 11

Articole interesante

7 comentarii

 1. Ar merita o menţiune similară şi verbul „a jecmăni”, pe care l-am auzit rostit şi scris: *a jegmăni, care trimite la jeg, nu la … jaf mare (termenul este de origine maghiară: zsákmáni, dacă îmi amintesc bine grafia termenului). Rog să fiu corectată dacă am greşit.

 2. erata: pe care l-am auzit rostit şi l-am văzut scris

 3. e valabila si forma jicnit. asa, ca sa fie toti agramatii in norme

 4. Eugenia, e de înţeles analogia cu jegul. Cei care „jegmănesc” sunt nişte oameni de un anume calibru, iar cel „jegmănit” rămâne în mizerie 🙂

  Verifica DEX-ul, da, „jicnit” este semnalat ca variantă în DEX. În DOOM apare doar „jignit”. S-a mai discutat pe aici de diferenţa dintre dicţionarele explicative şi cele normative.

 5. Cum e corect: majoritatea jigneste sau majoritate jignesc?

 6. Mihai Cioroiu: Sub forma sub care ai intrebat – exclusiv prima varianta („majoritatea jigneste”), desi ar cam rezulta un non-sens logic: majoritatea (in calitate de substantiv colectiv) nu prea poate jigni – decat daca ideea este ca este jignitoare insasi constituirea unei majoritati.
  Problema apare daca formularea este completa: „majoritatea golanilor jigneste”, SAU „majoritatea golanilor jignesc”.
  In ACEST caz, cu ACEST verb, solutia logica este destul de simpla, jignirea neputand fi provocata decat individual, deci nu jigneste majoritatea golanilor ci golanii (in majoritate) jignesc; lucrurile sunt insa mult mai putin clare, nete si univoc determinate daca este vorba despre un verb „mai neutru” ca semnificatie (de genul „a fi”): CUM este corect: „majoritatea oamenilor este de acord ca…”, SAU „majoritatea oamenilor SUNT de acord ca…”?
  Din cate stiu eu, in acest ultim caz este vorba despre faptul ca ambele variante pot fi corecte – nu ambele concomitent, ci pe rand cate una, in functie de sensul „simtit” pt „majoritatea oamenilor”: daca predomina ideea alcatuirii respectivei multimi („majoritatea”) din individualitati separate si distincte, atunci corect ar fi „SUNT de acord” (toate acele individualitati), daca insa predomina sensul constituirii respectivelor individualitati intr-un bloc unitar atunci corect ar fi ca majoritatea astfel constituita ESTE de acord.
  (Cu alte cuvinte, mai pe scurt: in cazul substantivelor colective acordul se face dupa inteles.)

Lasa un comentariu