Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Inteligență, cultură și gramatică

Inteligență, cultură și gramatică
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În dimineața asta am citit pe Facebook un paragraf care sugera că nu ar trebui să confundăm carențele de scriere cu o cultură precară sau o inteligență limitată. Parțial, sunt de acord și într-adevăr cred că tindem să punem prea ușor semn de egalitate între prostie și lipsa unor informații. E drept că inteligența și cunoașterea se potențează reciproc, e drept că oamenii deștepți ar trebui să caute să crească mereu, e drept că de la un om dotat intelectual aș cam avea pretenția să se corecteze rapid și ușor odată ce și-a dat seama că greșește, e drept că dacă iei la bani mărunți tot felul de reguli gramaticale nici măcar nu ar presupune cine știe ce efort cognitiv să le asimilezi etc. Însă lacunele de cunoștințe chiar nu sunt neapărat o dovadă de prostie…

Totuși, când vine vorba despre cultură, am o problemă. Mi-e dificil s-o asociez cu agramații și nici nu spun asta peiorativ. Agramat înseamnă, la propriu, ”persoană care face greșeli elementare de limbă” și chiar e sinonim cu incult.

Bogdan, îți mulțumim pentru inspirație!

Citește și:   Om vedea sau O-m vedea

Articole interesante

2 comentarii

 1. HOPA! Stati asa, ca ati nimerit peste unul dintre subiectele care MIE „imi stau la inima”.

  In opinia mea, a fi PROST inseamna sa fii incapabil dpdv intelectual (IN MOD NATIV) sa intelegi, sa asimilezi, sa retii, sa utilizezi etc informatiile care iti sunt prezentate, INDIFERENT in ce ordine si sub ce forma iti sunt prezentate acestea, desi majoritatea „celorlalti” LE POT intelege, asimila, memora, utiliza etc. Cineva necunoscator / needucat / incult NU este (in optica mea) (neaparat) „prost”.

  Pe de alta parte, TOT „in opinia mea” (conform opticii mele) este o MARE deosebire intre a fi (ne)cunoscator (intr-un domeniu specific) si a fi (ne)educat si respectiv (in)cult.
  A fi cunoscator presupune dobandirea prealabila a unor cunostinte intr-un domeniu specific, pe cand a fi cult (a avea cultura generala) presupune dobandirea prealabila a unei mari cantitati de cunostinte (mai generale sau mai specifice, mai detaliate) intr-un mare numar de domenii, incepand cu vorbirea / scrierea corecta in propria limba, cu cunostinte (mai avansate sau doar elementare) de limbi straine („vii” si „moarte”), de istorie / geografie (elementare despre tot globul terestru, mai generale / sumare despre continentul pe care traiesti, ceva mai avansate despre tara ta, detaliate despre localitate), de arta (si nu de un singur domeniu artistic) etc.
  A fi educat inseamna a-ti fi format un bagaj de cunostinte, fara alte precizari: poti fi educat intr-un domeniu, in mai multe sau in (cam) toate, la modul general*.
  * Daca nu se fac alte precizari, de obicei (dar nu neaparat) „educatia” se refera la educatia sociala elementara (la „cei sapte ani de acasa”) – care educatie elementara insa – ATENTIE! – nu este universal valabila, ci depinde de intelesul SOCIAL (conventional) care este acordat fiecarui gest / atitudine / act / vorba etc.
  Spre ex, daca un neamt iti sugereaza (direct) „sa-ti rupi gatul si piciorul” nu inseamna ca iti doreste raul, ci ca (in mod conventional, social acceptat) iti ureaza noroc.
  Exact acelasi lucru inseamna daca un roman iti spune ca „iti tine pumnii stransi” (nu e nici o invitatie la incaierare reciproca, nici o intentie de a impiedica „preopinentul” sa-si folosesca pumnii in vreo alta imprejurare) sau daca un englez „iti tine degetele incrucisate” (nu sugereaza o eventuala relatie… (Hm!) „incestuoasa” intre zisele apendice)…
  In mod similar, noi (europenii) am fost educati din copilarie ca bine si frumos este ca (daca la masa a fost servita carne) sa tii furculita intr-o mana (in stanga) si cutitul in cealalta, si sa-ti tai cate o bucatica (imbucatura) de carne pe masura ce consumi imbucaturile, dar buna-cuviinta americana cere ca toata portia de carne sa ti-o tai dinainte in imbucaturi si apoui s-o consumi DOAR cu furculita, cealalta mana tinand-o in poala.
  SAU: buna-cuviinta occidentala considera de prost-gust patarea fetei de masa, pe cand in cultura extrem-occidentala macularea abundenta a acesteia este un semn de recunostinta la adresa gazdelor / bucatarului („mancarea a fost ATAT de buna si abundenta incat nu mi-a pasat de faptul ca un pic din ea se risipeste”)
  EXACT ACEEASI este situatia cu râgâitul: „la noi” este o dovada de „lipsa de educatie” (de proasta-crestere) sa ragai (sonor) in public, indiferent de imprejurari, pe cand la extrem-orientali (si la eschimosi) ragaitul (obligatoriu) dupa terminarea mesei este o forma de manifestare a bunei-cresteri, lipsa acestuia indicand (sugerand) gazdei ca mancarea a fost fie insuficienta (si nu te-ai saturat), fie ca a fost prost gatita (hai sa fiu mai bland: ca gatirea ei nu a fost pe gustul tau) incat n-ai mancat cu destula pofta / voracitate.

  In concluzie, in conformitate cu felul in care vad eu lucrurile, a fi necunoscator / nestiutor (la modul general – si CU ATAT MAI MULT doar intr-un anumit domeniu (sau in cateva) ) NU inseamna ca esti prost, desi a fi prost te cam impiedica sa fii educat / informat (cunoscator) / cult.

 2. P.S. Mie personal imi lipsesc* (cu exceptia celor strict elementare, rudimentare) cunostintele (spre ex) in domeniul virtual (incepand cu cele de operare). Considerati ca din aceasta cauza sunt needucat, incult sau prost, SAU doar necunoscator (neinformat)?
  * Si la varsta asta si cu starea mea de sanatate si de evolutie (in special mintala) de-a lungul vietii nici nu ma mai incumet sa le dobandesc „in ritm sustinut” – da’ asta-i alta socoteala…

Lasa un comentariu