Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

I-aţi sau Ia-ţi

I-aţi sau Ia-ţi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

I-aţi = I, pronume + aţi, particulă auxiliară din perfectul compus;

Ia-ţi = Ia, conjugare a verbului a lua + ţi, pronume.

Exemple corecte:

În sfârşit i-aţi spus adevărul!

Ia tu banii şi ia-ţi ceva frumos.

Exemple greşite:

Chiar ia-ţi văzut în parc?

I-aţi numai ce ai nevoie.

Citește și:   Pardon

Articole interesante

7 comentarii

  1. Asta mi-a amintit de celebra confuzie dintre „aţi” (aţi scris o cerere) şi a-ţi (a-ţi scrie o cerere nu e lucru mare).

  2. …sau, şi mai graitor, „a-ţi scrie C.V.-ul nu e lucru mare”.

  3. EXCELENT subiectul acesta (sunt gelos – la modul cordial – pt ca nu-mi venise mie ideea): ambele forme SUNT corecte, si sunt ATAT de asemanatoare (grafic) incat probabil unii din cititorii neavizati au fost nevoiti sa re-citeasca titlul pt a sesiza ca EXISTA o diferenta intre cele doua forme!
    Este una dintre situatiile in care (in mediul virtual) necunoasterea ortografiei poate fi ‘mascata’ drept eroare de tastare (de buna-credinta SI CUNOSCATOR fiind, inversari in ordinea tastarii a doua semne grafice alaturate se intampla relativ frecvent, ca si omiterea unui semn, ca si introducerea unui semn suplimentar – fie dublarea unui semn, fie semnul de pe una dintre tastele invecinate).

  4. Eu intalnesc des greseli ca „nu da-ti cu parul”, si asta la persoane la care poti emite pretentii, nu discut despre pustimea care scrie in stil „messenger”.

  5. „Stilul messenger” – care abunda in prescurtari facute (pt accelerarea transmiterii ideii) pe orice cale si sub orice forma – NU exclude corectitudinea gramaticala – MAI ALES cand acestea ADAUGA semne textului, nu le scade numarul. (LA RIGOARE as putea sa inteleg – nu si sa accept – faptul ca eliminarea cratimei acolo unde ea ar fi necesara este o (incorecta) prescurtare corespunzatoare acelui stil, dar nu si invers: adaugarea inutila, ‘fara rost’ a unei cratime (sau a unui oarecare alt semn) contravine SI principiului constitutiv care sta la baza ‘stilului’.)

  6. pff am terminat si eu liceul, facultatea, dar vad ca pe masura ce anii trec si ma indepartez de scoala, incep sa uit notiunile elementare de gramatica. Iar in cele din urma ajung sa ma verific pe net inainte sa scriu ceva.. de teama sa nu fac o gafa precum cei de pe urma carora obisnuiam sa ma amuz odinioara. astfel am ajuns la pagina asta. ce patetic :)) oare asa patim toti ? sau am eu memoria mai slaba..

Lasa un comentariu