Epidemie

3

Epidemia se definește ca fiind o ”extindere a unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate regiune etc.” Așadar, nu e tocmai corect să ne referim la diabet, obezitate, boli cardio-vasculare etc. ca fiind epidemii, chit că se înregistrează foarte multe cazuri la nivel global. Câtă vreme nu ”se ia”, teoretic, nu putem vorbi despre epidemie decât, în cel mai bun caz, într-o formă metaforică.3 comentarii

 1. Off-topic, si TOTUSI oarecum on-topic (!): Molima se numeste epidemie doar daca se intinde pe suprafete mari - tot globul, continente, tari... (Poate chiar si provincii, nu stiu.) Dar daca este vorba doar despre localitati (sau despre regiuni relativ restranse) atunci se numeste "endemie". Si aceasta diferentiere prin denumire are drept criteriu (din cate stiu eu) doar suprafata, nu si numarul persoanelor afectate: intinsa pe toata Siberia este epidemie chiar daca afecteaza mai putine persoane decat o endemie din vreo oarecare metropola.

   (0)
   (0)
 2. Victor, epidemie ai și cînd se-ntinde varicela în comuna Nevaccinații din Deal; ai epidemie de varicelă în comuna idioților nevaccinați. aia păsări-lăți-lungită despre care zici tu la început e pandemie. endemia e cu totul altceva, e o chestie recurentă într-un anume loc.

   (0)
   (0)
 3. Da, cred ca ai dreptate, ma pripisem eu (confundand termenii): atat endemia cat si pandemia sunt (generic) epidemii (intocmai cum atat armasarul cat si iapa si chiar si manzul sunt - generic - "cai", chiar daca nu sunt fosti masculi castrati).
  Scuze, Emi, scuze si celorlalti cititori!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?