Daţi sau Da-ţi

6

Cred că am primit sugestia şi prin Idei, dar am ezitat să scriu despre asta, pentru că mi s-a părut oarecum ridicol. Şi totuşi… Tocmai am văzut un formator de opinie care încuraja căutarea unei informaţii prin sintagma „da-ţi un search pe Google”.

Daţi este conjugarea verbului a da la persoana a doua plural – voi (vă) daţi.

Da-ţi e mai rar , însă ar putea fi un „dar îţi” contractat sau, în varianta cu diacritice selective, un „dă-ţi” (îţi dai).

Exemple corecte:

Trebuie să daţi socoteală pentru faptele voastre.

Dă-ţi două palme şi scrie corect!

Da-ţi spun sigur că aşa e!

Exemple greşite:

Da-ţi un search pe Google.

Dăţi voie să fii fericit!

Daţi aduc eu tot ce ai nevoie!6 comentarii

 1. Cristina Musat pe

  Cam la fel se intimpla cu toate verbele care au forme care se termina in "ti", ori cu alte cuvinte care se termina in "ti" - din grija de a nu uita sa scrie in unele locuri cu liniuta, unii s-au obisnuit probabil sa o puna peste tot, ca sa fie mai "siguri". Cert este ca in texte scrise chiar si de licentiati in diverse stiinte umaniste, apar formulari de genul "ve-ti gasi un raspuns" sau "i-ti trimit un material".
  Cert este ca eu am renuntat sa lucrez cu o firma de web design, pentru ca cel cu care trebuia sa colaborez in mod direct, pentru realizarea unui website, imi scria mailuri cu astfel de "perle".
  Gramatica, bat-o vina!

   (4)
   (2)
 2. Poate că am să fiu răutăcioasă, dar mă bucur că se mai întâmplă ca în viaţa de zi cu zi unii să mai fie penalizaţi, într-o formă sau alta, pentru "perle". Eu le văd netaxate la nivel din ce în ce mai "înalt" şi parcă încep să cred că vor deveni norma.

   (2)
   (0)
 3. Poate ca n-o fi corect, da'-'n asemenea imprejurari eu m-am deprins sa folosesc NU exclusiv cratima, si NU numai apostroful, ci pe ambele concomitent, pt a sublinia ca este vorba atat de pronuntarea "legato" a doua cuvinte separate, cat si a faptului ca exista litere elidate (asa cum poate fi vazut mai sus in "da'-'n", sau ca in "da'-ti", cu sensul "dar iti").

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?