Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum e corect: Să fii sau să fi?

Cum e corect: Să fii sau să fi?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cum e corect să spui: Să fii sau să fi?

Răspunsul pe scurt: Forma corectă a verbului a fi la conjunctiv prezent, persoana a doua este să fii (cu doi i).

Exemple:

  • Să fii cuminte la grădiniță!
  • Să fii acasă când mă întorc eu de la școală!

Câteva cuvinte suplimentare: În afară de să fii (conjunctiv prezent, persoana a doua) și fii (indicativ afirmativ), toate formele (de tip fi) verbului a fi se scriu cu un singur i.

Așadar, avem următoarele:

  • La infinitiv: Verbul a fi se scrie întotdeauna cu un singur i
  • La viitor: Verbul, la viitor, se formează din infinitv. Așadar se va scrie folosind un singur i: voi fi, vei fi, va fi, vom fi, veți fi, vor fi
  • La condițional optativ, timpul prezent: se formează, la fel ca viitorul, folosind indicativul. Deci se va scrie cu un singur i: aș fi, ai fi, ar fi, am fi, ați fi, ar fi
  • La condițional optativ, timpul perfect: se formează, la fel ca viitorul și condiționalul la prezent, folosind indicativul. Deci se va scrie, din nou, cu un singur i: aș fi mâncat, ai fi mâncat, ar fi mâncat, am fi mâncat, ați fi mâncat, ar fi mâncat
  • La conjunctivul perfect: se formează cu infinitivul, deci se scrie tot cu un singur i: să fi mâncat
  • La imperativ negativ: fi se scrie cu un singur i: Nu fi răutăcios că nu ți-a făcut nimic!

Așadar, pentru recapitulare, rețineți că există doar două situații ale verbului a fi când fii se scrie cu doi i: la conjunctiv prezent și la imperativ afirmativ. În toate celelalte cazuri, fi se scrie cu un singur i.

Citește și:   Cum e corect? Aceeași sau aceiași?

Articole interesante

2 comentarii

  1. Cred ca acest site rezolva pe toata lumea cand are probleme de genul „cum se srie”? Intr-un mod miraculos de simplu… Daca ar fi un site de genul „cum sa fac rost de bani?” de aceeasi talie, ar fi coada…

  2. Pe vremea in care am facut scoala (inainte de 1989) atat Conjunctivul prezent la forma negativa a verbului a fi, cat si Imperativul prezent la forma negativa a aceluiasi verb SE ORTOGRAFIAU CU 1 SINGUR i. Motivul: se formau de la Infinitiv (asta era explicatia in Gramatica Academiei ed – nu mai stiu, de prin anii ’80). Mai nou, la Conjuctiv, a aparut al doilea i, la forma negativa. Probabil, tot la SUGESTIA Academiei. Daca ar mai fi trait stilistul Coteanu, – Dumnezeu sa il ierte! – nu s-ar fi intamplat. Asa, toti (al)chimistii de prin Academia Romana isi dau cu parerea in privinta limbii romane, asa cum au facut cand au introdus „sunt” in loc de „sint” si „” din a, in loc de „” din „i”. Asa au vrut (lipsa de ) muschii lor de academicieni. Degeaba le-a explicat alt stilist, Cezar Tabarcea (Dumnezeu sa il odihneasca si pe el!) ca forma „sint” vine de la Conjuctivul din latina si asa se intampla intr-o limba – evolueaza din forme mai indepartate cuvantul recent, nu se pastreaza forma antica. Degeaba!
    As fi foarte curios de ce la fomra negativa cu 2 „i” a verbului a fi, la Imperativ se formeaza cu Infinitivul prezent, iar la Conjunctiv cu Indicativul prezent. Asa au decis (al)chimistii din Academie, dupa 1990?

Lasa un comentariu