Copi Copii Copiii

15

Un copil
Doi copii (un i din rădăcina cuvântului copil + i-ul aferent pluralului)
Trei copii (un i din rădăcina cuvântului copil + i-ul aferent pluralului)
Patru copiii (un i din rădăcina cuvântului copil + i-ul aferent pluralului + un i de unde? al treilea i ar putea fi justificat de prezenţa articolului hotărât, dar nu e cazul)

Ştirea este tragică şi ar putea fi de înţeles că jurnalistul de la evz.ro este atins, dar chiar într-atât încât să uite cum stă treaba cu numărul optim de i-uri?15 comentarii

 1. Bine te-am gasit! Ma bucur ca exista cineva cu o asemenea initiativa. Sunt din ce in ce mai stresat de greselile gramaticale pe care le intalnesc. Mi-a placut la nebunie denumirea site-ului tau "scri.ro" :)) Genial! Te urmaresc de acum incolo cu mare placere!

   (1)
   (0)
 2. Aurel, cred că ai remarcat şi tu că în limbajul cotidian numărul corect de i-uri e o problemă, deci practica demonstrează că sunt mai multe variante. Fireşte pentru fiecare situaţie, una singură este corectă, iar ideea noastră de "optim" se referă tocmai la aceea (raportată la plaja mai largă a opţiunilor folosite de obicei în jurul nostru).

   (0)
   (0)
 3. Trebuie să vă laud pentru "scri.ro", fiind bine realizat, însă vă blamez pentru comentariul de sub articol: "numărul optim de i-uri".
  Am făcut informatică în liceu şi mi-a plăcut. Acolo m-am lovit la fiecare program de acest termen "optim" şi vă pot spune că se referă la cea mai bună variantă (asta implicând că există mai multe variante). Atunci când nu există decât o singură variantă (anume subiectul de mai sus cu "copii") ne referim la ceva corect, unic.

   (0)
   (0)
 4. Desigur că am remarcat, însă am vrut să fiu cârcotaş. Asta nu înseamnă că nu apreciez munca voastră, lucru care l-am specificat şi la începutul reply-ului anterior.

   (0)
   (0)
 5. ...daca tot vine vorba de carcoteala, Aurel, "lucru PE care l-am specificat" este varianta optima/sau cum vrei tu.. 🙂

   (0)
   (0)
 6. ...Si poate ma insel, insa, al treilea i provine de la articularea cu art hotarat. Oricum, in varianta "patru copiii" nu era corect al treilea i, dar cand spui "Copiii care au fost marti in Cismigiu..." este corecta folosirea si celui de-al treilea i.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?