Aşi sau A-şi

17

Aşi: fie că te gândeşti la cei de treflă, fie că te gândeşti la nişte experţi, corect este fără cratimă.

A-şi: a, din infinitiv (a citi, a scrie etc.) + forma neaccentuată a pronumelui reflexiv îşi.

Exemple corecte:

A câştigat cu un careu de aşi.

Şi-a renovat apartamentul fără a-şi cheltui economiile.

Exemple greşite:

Cei doi sunt a-şi la fizică.

Aşi spune asta ar însemna să se mintă pe sine.17 comentarii

 1. Nu ştiu dacă e neapărat greşit; logica apariţiei cratimei prin elidarea vocalei î nu exclude forma "a îşi". Totuşi, dacă în scris nu pare neapărat forţată forma, în mod sigur este greu de pronunţat.

   (1)
   (2)
 2. Cred că merita să faceţi observaţia potrivit căreia forma "a-şi" se scrie întotdeauna sub forma contrasă, nu cum cred unii, şi anume că aceasta ar fi o formă neglijentă şi, ca atare, se strofoacă să se exprime oral şi în scris cu forma, ridicolă pînă la Dumnezeu: pentru a îşi procura cele necesare, pentru a îşi convinge interlocutorii etc. E o hipercorecţie pe care am întîlnit-o foarte des pe site-urile televiziunilor de ştiri, pe cele ale cotidienelor online etc. şi pe care o aud nu arareori în mass-media audiovizuală.

   (0)
   (1)
 3. 🙂 Atîta vreme cît niciun dicţionar nu dă şi forma necontrasă, a îşi, mă gîndesc că n-ar mai fi nimic de speculat. Logica apariţiei cratimei o ştie oricine nu a trecut prin şcoală ca/precum gîsca prin apă, dar, aşa cum există sintagme/locuţiuni fixe, tot astfel există şi "ortograme" fixe asemenea formei contrase în chestiune. Cred că tot aici ar putea intra şi forma contrasă a-i (a îi): pentru a-i da cuvîntul. Indiferent dacă apare în scris ori în rostire, forma "a îi" este de-a dreptul monstruoasă :)). Părerea mea.

   (0)
   (0)
 4. cum frate " si-a renovat apartamentul fara A-SI cheltuii economiile "...??....poi nu merge " si-a renovat apartamentul fara A ISI cheltuii economiile".....nu vedeti cum suna?? :))

   (3)
   (0)
  • Săndulache Dragoș Daniel pe

   Păi tocmai acesta este rolul cratimei aici. Eu am petrecut mai mult de un sfert de oră citind rolul cratimei pe dexonline.ro (sau chiar și aici, cred. Oricum, se găsește pe Google). Recomand cu încredere, nu e timp petrecut degeaba.

    (0)
    (0)
 5. cine naiba a postat porcaria asta??....nici nu stie sa scrie bine...cik "cheltui" in loc de
  "cheltuii"....daca nu stiti nu mai postati frate ca-i derutati si pe altii...

   (0)
   (3)
  • Săndulache Dragoș Daniel pe

   Ce înseamnă cik și te rog să dai exemple de propoziții în care folosești cuvântul cheltui cu doi de i. Până și tastatura auto corectează. Bunele maniere și bunul simț nu te lasă ca să ataci ori să arunci injurii, chiar și în contextul unei opinii. Te rog să respecți educația părinților și cea din educație, prin a te respecta pe tine și pe alții.

    (5)
    (0)
 6. bai baiatule,vezi-ti tu de treaba ta..ca nu te-a bagat nimeni in seama..vorbesti si tu acolo sa nu adormi..spune si tu ceva interesant si despre subiectu' de aici nu despre mine,ca nu ma cunosti...asa ca vezi-ti tu de gleznele tale si de scoala ta si nu te mai baga aiurea in seama

   (2)
   (0)
 7. "...fie că te gândeşti la cei de treflă, fie că te gândeşti la nişte experţi..."
  ...sau la castigarea "din serviciu" a unui punct la tenis...

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?