Aş sau Aşi

27

Mi-e ruşine să scriu asta. Şi iar n-o să ne credeţi că unii scriu aşa, dar prietenul Google vă poate arăta destule mostre.

Deci da – unii scriu „aşi vrea” în loc de „aş vrea„. Ba unii, mai zeloşi, scriu „a-şi vrea„. Nici nu ştiu cum să explic de ce NU e corect aşa. Pur şi simplu e corect „ vrea„!

Particulele auxiliare pentru condiţional-optativ sunt: (eu) vrea, (tu) ai vrea, (el/ea) ar vrea, (noi) am vrea, (voi) aţi vrea, (ei/ele) ar vrea.

PS: „Aşi” este pocit şi în alte circumstanţe, dar am tratat deja problema aici.

PPS: Vestea bună este că n-am reuşit (încă!?) să dau peste cineva care să scrie „naşi vrea„.27 de comentarii

 1. calin, se scrie "o data" nu "odata". nu o spun ca sa te jignesc sau ceva...dar daca ai apelat la acest site inseamna ca vrei sa iti imbunatatesti cunostintele 😉
  Te-am intalit odata. (candva)
  Te-am intalnit o data (o singura data)

   (4)
   (0)
 2. http://img819.imageshack.us/img819/4271/unledbjjq.png

  Din Sir Google am ajuns aici sa ma asigur ca nu sunt atat de prost sa nu stiu cum se scrie as vrea. Testul este de clasa a II-a, a fratelui meu mai exact si dupa cum se vede in chenare a fost si corectat si cu un FB. Cand am vazut "asi" am crezut ca a fost grabita donsoara si nu a zarit, dar nu, testul altei colege este completat cu "as" si inca un "i" deci "asi", nu am ce sa-i cer unui copil daca profesoara e cum e.

   (0)
   (0)
 3. Si pe mine m-a ajutat- multumesc!
  Am intalnit persoane care scriu "asi (vrea)" si se pare ca m-au facut sa ma indoiesc de modul in care il scriam eu ("as", desigur)

   (2)
   (0)
 4. nasi vrea sa ma bag dar cum ziceti voi ca putem spune?
  merci foarte mult , mersi foarte mult , multumesc foarte mult sau doar multumesc....?

   (0)
   (1)
 5. P.S. "Ba unii, mai zeloşi, scriu “a-şi vrea“."
  ...ceea ce nu e neaparat gresit (desigur, cu un alt inteles: reflexivul persoanei a treia, ca alternativa pt "sa-si vrea" - spre ex "A-si vrea viata ordonata i se parea ceva firesc, si nu intelegea DE CE, cu toate stradaniile sale, nu reusea nicicum sa...")

   (0)
   (0)
 6. am găsit eu "naşi", "naşi pleca din romania" scria cineva pe "feisbuc".
  în cazul ăsta corect cred că este "n-aş pleca ......" nu??

   (0)
   (0)
 7. dana (September 11, 2011 at 6:18 pm):
  "Te-am intalit odata. (candva)
  Te-am intalnit o data (o singura data)"
  Completari:
  "Doamna mea obisnuieste sa manance garnitura ODATA cu friptura, pe cand eu le mananc separat." ("Odata cu" cu sensul de "deodata", "in acelasi timp", "impreuna".)
  "Da' HAI odata, de CAND te-astept!" (sensul de "mai repede", "in sfarsit")

   (0)
   (0)
 8. Mulțumesc mult! chiar aveam o dilemă în ceea ce privește cuvântul, am văzut cum mulți scriau „ași, a-și”, și am vrut să văd dacă este adevărat. Ziua bună!

   (0)
   (0)
 9. mulţumesc mult pentru sfaturi. Sunt bătrîn şi am cam uitat să scriu foarte corect, aşa că.. sa fiţi sănătoşi !
  un tataie

   (1)
   (0)
 10. Astăzi m-am certat cu un prieten care spunea că e corect să scriem: "Aşi" S-a supărat şi ne-am şi certat. Nu înţelegea că, aşii sunt pentru cărţile de joc. De exemplu: Eu am doi aşi. Spunea că, aşi e peste tot...

   (0)
   (0)
 11. Măi oameni buni! Eu nu cred că se scrie "aș face harachiri înseamnă a se sinucide". Mai degrabă se scrie "a își face harachiri înseamnă a se sinucide". Iar dacă introducem prescurtările: "a-și face harachiri înseamnă a se sinucide". Cine scrie "aș face harachiri...", cred că ar trebui să treacă de îndată la treabă!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?