Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Greierul sau Greierele

Greierul sau Greierele
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Forma articulată depinde, desigur, de forma nearticulată și tind să cred că greierul ar corespunde lui greier, iar greierele lui greiere. Și din moment ce DOOM îl consemnează exclusiv pe greier, riguroșii știu ce au de făcut (chiar dacă, e drept, DEX îl menționează și pe greiere, însă numai ca variantă).

Bianca, îți mulțumim pentru sugestie!

PS: Bianca, nu știu de ce, dar nu reușim să îți răspundem prin e-mail și chiar am vrea să scriem despre acel „spune-le”. Poți să ne trimiți o poză cu eroarea respectivă și să ne spui exact în ce manual apare?

Citește și:   Clasa întâi sau Clasa întâia

Articole interesante

10 comentarii

 1. Salut! Nu dispun, din păcate, de posesia acelui manual, care este de fapt auxiliar, deocamdată. Îmi amintesc că secvenţa era „spunele colegilor cuvântul ales…”, ceva de genul. Auxiliarul e de la Paralela 45, „Limba şi literatura română standard”, clasa a 8-a. Mi se pare că e nou apărut (2013, dacă nu greşesc).
  Cât priveşte eroarea, posibil să fi tastat greşit mail-ul meu.

  PS: Mulţumesc, de asemenea, pentru explicaţie! Ca să fiu în ton, am găsit forma „greiere” în altă culegere de română (2013), tot de clasa a 8-a, de aici şi confuzia. 🙂

 2. Celebra fabula TOT „GREIERELE si furnica” se numeste…

 3. de ce, titlul nu trebuie să aibă un ritm al lui?
  pînă și titlurile de proze…

 4. Ba CATEGORIC tre’ sa aiba ritm si titlul (si CHIAR ARE) – doar ca ritmul titlurilor nu este impus de nimic (nici macar de necesitatea armoniei / similitudinii cu ritmul textului anterior / ulterior) astfel incat poate fi ales „la discretie”* – iar „Greierul si furnica” nu-mi pare mai lipsit de ritm decat „Greierele si furnica”, ci doar are ALT ritm.
  * Si – chiar daca momentan nu-mi vine in minte nici un exemplu concret – uneori este (sau macar PARE a fi) ales (pt titlu) in mod intentionat un ritm „impiedicat”, care prin insasi pronuntia titlului sa socheze auzul ascultatorului. (E mai usor de socat – atat auzul cat si vazul si pipaitul, spre deosebire de gust si miros** – cu ceva strident decat cu ceva excelent de armonios.)
  ** Acestea sunt cam la fel de usor de impresionat puternic atat de efecte pozitive ca si de cele negative.

 5. No, acuma, Victor, cînd i-oi da tu titlu, să-i alegi tu ritmul, da? 🙂

 6. Intentia mea fusese nu sa „carcotesc”, ci sa imi prezint opinia – care nu este de necontrazis / necombatut (nefiind eu specialist), dar pe care crezusem ca e bine ca atunci cand imi este contrazisa sa mi-o sustin si argumentez (daca am cu ce si cum, si atata timp cat nu sunt convins de altceva prin comentariile preopinentilor). Eu crezusem ca ASTA-‘i scopul acestor comentarii…

 7. păi, n-avem cum să ne contrazicem pe o chestie care ține de gusturi, zici?

 8. dacă vrei musai să vorbim de ritm, atunci, gre-ie-re-le-și-fur-ni-ca are un ritm trohaic perfect, pe cînd gre-ie-rul-și-fur-ni-ca e șchiop.

Lasa un comentariu