Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Genitivul și acronimele

Genitivul și acronimele
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cum este corect – ”Consiliul de Securitate ONU” sau ”Consiliul de Securitate al ONU” și ce sursă credibilă ne-ar putea lămuri? DOOM nu m-a luminat decât în două privințe: ONU și O.N.U sunt ambele forme corecte, iar în ceea ce privește articularea, am aflat că ”la unele substantive provenite din abrevieri există în prezent tendința de a le folosi nearticulat, ca nume proprii: O.N.U/ONU a decis… (nu: O.N.U-ul…)”. În rest, în celelalte cărți de gramatică pe care le mai avem noi prin casă, n-am găsit nici măcar atât.

Așadar, așteptăm cu interes completări, eventual sprijinite de argumente din surse de încredere. Din punctul nostru de vedere, corect ar trebui să fie ”Consiliul de Securitate al ONU”, pentru că lipsa articolului ar transforma ideea într-un nonsens dacă ar fi să ”desfășurăm” acronimul în forma sa completă.

Mihai, îți mulțumim pentru sugestie!

Citește și:   Maiestatea Sa sau Majestatea Sa

Articole interesante

15 comentarii

  1. Doar o observație, poate o extensie a întrebării: și cum e cu „secretarul general [al] ONU” ? Strict personal, am senzația că parcă n-ar fi nici o problemă cu „Consiliul de Securitate ONU” și chiar sună ușor deranjant „al ONU”, „al NATO” (sau totdeaună cînd abrevierea se termină în vocală…?).

  2. HELP! Emi, Alex: NU MAI PRIMESC (prin mail, singurul sistem care „imi este la indemana” sa-l folosesc) INSTIINTARI DESPRE NOILE POSTARI! Daca nu-mi „intra” instiintarea despre vreun eventual nou comentariu la vreuna dintre vechile postari pe unde am mai comentat anterior, pot sa si uit de existenta „voastra” (a blogului)…

  3. On-topic: Nu stiu CE anume prevede teoria, da’ (si-‘n opinia mea) – atata timp cat N’-AVEM o reglementara (generalizanta) CLARA referitoare la declinarea acronimelor – ar trebui sa prevaleze faptul ca acronimul „tine locul” denumirii intregi, neprescurtate, si ca forma concreta sub care ar trebui sa se prezinte / exprime declinarea ar fi aceeasi ca si cand acronimul ar fi „desfasurat”. In cazul concret dat: „al ONU”.

  4. Victor, știm că nu primești și deocamdată n-avem o soluție tehnică bună pe toate părțile… Dar să știi că-n principiu eu scriu aici în fiecare zi, de luni până vineri 😀

  5. mailchimp, gratis in limita 2k abonati, 12k mailuri/luna. 🙂

  6. Catalin, am avut probleme pe altă parte cu mailchimp. A fost prima opțiune pe care am folosit-o la început…

  7. 1. CHIAR ca numai „in principiu” (daca frunzarim un pic ultimele cateva (zeci de) postari, verificandu-le datarea… 😛

    2. STIU – da’ eu am mai marturisit prin multe parti (si TARE m-ar mira ca aici „sa-mi fi scapat”) ca eu sunt uituc, zapacit si imprastiat DE LA NATURA, si cu atat mai mult ACUMA cand pe de o parte se face simtita din-ce-in-ce mai mult inaintarea in varsta si pe de alta parte am un „buchet” intreg de subiecte (scuze, da’ MAI IMPORTANTE pt mine) – din viata reala – care sa-mi preocupe mintea. Nu-mi aduc aminte decat din-cand-in-cand ca existati, si nu neaparat atunci cand am timp / energie / rabdare / acces la net…

  8. Victor, da, e drept, îmi mai asum pe ici, pe colo câte o zi liberă 😛

    Iar despre punctul 1… E pe listă, dar deocamdată, cu părere de rău, încă nu e soluționat.

  9. Tot la rubrica acumulări cantitative în vederea găsirii unei soluții de calitate:

    stații ITB
    casierii RDS
    agenții CFR
    guvernatorul BNR
    sedii PSD
    reprezentantul FMI
    …?

  10. Cicu: „Reprezentantul FMI” si „guvernatorul BNR” nu vad sa prezinte vreo problema (pronunta-le „desfasurand” acronimul – e totul in regula daca acceptam ca acelasi acronim se foloseste si daca termenii prescurtati prin acronim sunt la genitiv.
    Aceeasi este situatia si cu „casierii RDS” si cu „agentii CFR”, daca reprezinta pluralul articulat de la „casier” si respectiv de la „agent”.
    Daca insa reprezinta pluralul nearticulat de la „casierie” si respectiv de la „agentie”, precum si cu „sedii PSD” si „statii ITB” (off-topic: eu credeam ca-i RATB…) atunci problema poate fi dezbatuta. Eu personal cred ca ar fi corect „statii ALE ITB”, „sedii ALE PSD” etc, dar POT sa accept si (spre ex) teoria conform careia acronimul (fiind prezent pe „firma” respectivelor obiective) ar putea sa fie intr-un fel considerat drept reprezentand un fel de „nume” al obiectivului (cam cum ai spune „magazine „Romarta” ” sau „farmacii Dona”).

  11. …de la mine a pornit PO. În continuare nu am găsit nicio reglementare clară pentru abrevieri în acest sens. Dar se pune problema cred dacă modificarea articolului este conținută sau nu în abreviere. Nu spunem de regulă ”CFR-ul a decis…” și ”CFR a decis”. Avem evident ”Căile”, articulat hotărât. Dacă spunem ”Directorul CFR”, considerăm așadar că în interiorul abrevierii avem ”Căilor”. Dar dacă în loc să fie în genitiv, ar fi în acuzativ? Consiliul de securitate ONU – nu al cui consiliu, ci care?

  12. În GALR (Gramatica Limbii Române), 2008, vol. I, „Cuvântul”, în cadrul paragrafului 2.7.3 am găsit o singură bucățică de text care ar putea oarecum să se potrivească:

    […] Formațiile compuse din inițialele constituenților se utilizează cu afixe flexionare (separate în scris prin cratimă: ONG-uri, PNA-ul este un tip de fibre textile.) ori cu o formă invariabilă, mai ales la genitiv, de preferință în stilul oficial și cel al presei (documentele ONG).[…]

    Nu prea răspunde exact întrebării, dar formularea „de preferință” îmi întărește senzația că nu prea e definită o normă.

    Altfel, cum cu ocazia asta m-am uitat mai mult prin GALR, un fapt divers cel puțin surprinzător: toți, dar *absolut toți* colaboratorii la cele două volume – de la autori pînă la tehnoredactori – sînt femei. Hmm..?!

  13. Pe mine ma scoate din sarite faptul ca marea majoritate a vorbitorilor de limba romana declina siglele ca pe orice substantiv, adjectiv, pronume, numeral sau articol. E grotesc mai ales cand autorii infractiunii sunt scriitori, ziaristi sau personalitati publice.
    DNA este o directie si are genul feminin. Mai mult: daca scriem dna. urmat de un nume propriu este acronimul de la doamna. Eu cred ca am tot dreptul sa ma revolt cand un intelectual rasat ca dl. Ponta ( de exemplu ) spune deneaul face sau deneaul drege sau benereul face si drege. M-am dus la DEX sa caut deneau sau benereu ( la fel ca ateu, reteu si multe altele). Bineinteles, cuvintele nu exista, asa ca eu trag concluzia ca directia sau banca sau uniunea, care sunt la genul feminin si deja articulate cu articolul hotarat a, mai sunt articulate o data cu articolul hotarat l. Naşpa nu?

  14. (continuare)
    E ca si cum ai spune fataul, femeiaul, tigaiaul, reprizaul, prizaul………………..

  15. (notă: dl și dna – adică fără punct. pentru că sînt abrevieri care păstrează litera finală a cuvîntului cu pricina.)

Lasa un comentariu