Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Frumoaso sau Frumoas-o

Frumoaso sau Frumoas-o
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Nu știu exact de ce, dar vocativul (cazul ”responsabil” cu interpelările) pare să ridice probleme mai mari când e vorba de genul feminin. Adică n-am prea văzut scris ”Ione-le!”, dar de ”frumoas-o” e plin Internetul. Regula de formare este pur și simplu adăugarea lui e (Ionele!), o (Frumoaso!) sau a grupurilor ule (Ionelule!), ori lor (Frumoaselor!), fără să fie nevoie de cratimă.

Dar să nu uităm că sunt și situații în care cratima stă bine înaintea lui o, însă este vorba exclusiv de situații în care o este de fapt o formă neaccentuată de pronume; de exemplu, învaț-o – este o formă contractată pentru învață pe ea.

Exemple corecte:

Ioano, adu-mi cartea!

Las-o să plece… (Lasă pe ea să plece).

Exemple greșite:

Fat-o, hai la mine!

Anunțo că nu mai pot veni.

Diana, îți mulțumim pentru sugestie!

PS: Există și situații (mai ales în sfera genului liric) în care se pretează elidarea unei vocale (renunțarea la o vocală), de regulă pentru un tempo mai rapid al pronunției; de pildă, făr-o petală este tot un fel de formă contractată, dar pentru construcția fără o petală, iar cratima are rolul de a înlocui ă-ul care a fost elidat. Desigur, cuvântul făro nu există în limba română și, teoretic, n-ar trebui să existe riscul de confuzie, dar…

Articole interesante

8 comentarii

  1. Mai simplu daca avem un verb (EX: „lasa” urmat de „o”) se scrie cu cratima. Gresesc?

  2. Nu verbul condiționează cratima, dar nu e neapărat o problemă să reții reperul ăsta dacă așa ți-e mai ușor să nu greșești 🙂

  3. ovidiu, nu numai.
    Intamplator, chiar azi am recitit „Cantec soptit” al lui Zaharia Stancu. L-am si cantat, ma rog… Acum, vazand comentariul lui ovidiu, m-am gandit sa pun prima strofa, in care se afla trei exemple pentru ceea ce spune el.
    „Odata am ucis o vrabie.
    Am tras cu prastia in ea si-am lovit-O.
    Pe urma o zi si o noapte intreaga
    Am tot plans-O si am tot jelit-O.”

  4. desigur, dupa cum se vede e valabil si dupa adjectivul lovit si adverbele plans si jelit; dupa cum spunea si zaharia stancu pe vremea cand visa ca va veni (i muica, venii) adrian paunescu in Oltenia taman din Basarabia pentru a crea cadrul cantarii incantarii despre vrabia around the clock.
    BTW, corect e „IoanA, adu-mi (te rog) cartea. Desi de la zona la zona se poate spune si Ioano sau (chiar mai infiorator) IoanĂ…
    N-am chef azi de diacritice mi-s sictirit, sorry.

  5. Asta pare a fi starea ta naturala, sorry…
    Sigur ca alea-s verbe, draga, dar n-avea nicio legatura strofa cu ceea ce-i spusesem lui ovidiu, pur si simplu cuprindea cateva exemple de „cratima+o” . Chiar nu ti-ai dat seama?
    Eh, la tăţi ni-i greu… da’ nu la tăţi la fel.

    PS.
    RIP Paunescu
    RIP Stancu… si mai ales
    RIP vrabia

  6. ovidiu: Nu numai ca nu prea ai dreptate*, dar ti-ai mai SI ales un exemplu care ar fi dificil sa-ti sustina punctul de vedere din cauza elidarii (prescurtarii cuvantului cu o litera): „a lasa” -> „(tu) lasa” -> „las’-o”.

    * Dupa cum foarte bine a exemplificat Tatiana, chiar daca a gresit omitand sa „accentueze” SI exemplul contrar: in optica mea, ar fi fost bine de subliniat nu numai „lovit-O”, „plans-O” si „jelit-O”, unde cratima este necesara, ci si „ucis o”, unde cratima nu isi are locul.

  7. :)) Cica http://www.scri.ro :)))) si mai critica pe altii doamneeee

  8. Jderule, o știi pe aia cu ”dacă tăceai, filozof rămâneai”? 😀

Lasa un comentariu