Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Figurant

Figurant

Zilele trecute am auzit o expresie cu care nu mă mai întâlnisem de ani buni – mi s-a spus despre cineva că ar fi ”mare figurant”. Și am început să mă întreb de ce s-ar folosi termenul figurant cu sens peiorativ când sensul propriu nu ascunde nimic rău:

Figurant = persoană care participă la desfășurarea acțiunii unei piese de teatru, a unei opere sau a unui film numai prin prezența fizică sau prin gesturi, atitudini etc., fără să rostească nicio replică; persoană care este prezentă la desfășurarea unui eveniment, la o întâmplare etc., fără a participa efectiv la ea.

Dar gândindu-mă la asta îmi dau seama că, în ciuda faptului că este o expresie ”șmecherească”, are profunzime și e chiar o metaforă destul de reușită, pentru că surprinde un tip de individ care afișează o anumită atitudine, dar îi cam lipsesc acele calități care ar trebui să o susțină.

5 comentarii

  1. s-ar putea să n-aibă chiar atîta profunzime; „figurantul” e ăla care „face figuri”.

  2. :)) Ma amuza comentariile voastre, mari figuranti sunteti!

  3. Prin sine insusi, „figurant” intr-adevar nu constituie vreun cuvant peiorativ (nu mai mult decat „debarasor”, „servitor” sau „gunoier”), insa expresia imi pare (mie) a fi folosita EVIDENT „in deradere”: dupa ce numa’ ce-ai definit „protagonistul” expresiei drept persoana care asista / participa (relativ) pasiv (sau macar tacut) la desfasurarea actiunii, incat imi pare a fi o luare in deradere insusi faptul de a-l denumi „mare”…
    Nota bene: NU ma refer la cazul vreunui mim, care nu spune nimic tot spectacolul dar TOTUSI este foarte graitor, nici la vreo secventa in care vreun mare actor face o „scena muta”, in care isi lasa mimica / ochii sa exprime o poveste intreaga.

Lasa un comentariu