Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Explozie sau Implozie

Explozie sau Implozie

Explozie = reacţie chimică sau fizică foarte rapidă, violentă, însoţită de efecte mecanice, sonore, termice, luminoase etc., provocate de descompunerea substanţelor explozive pe care le conţine un dispozitiv de distrugere; explodare, detonaţie, fulminaţie; proces de descompunere a substanţelor explozive şi de transformare a lor în alţi compuşi, mai simpli, însoţit de dezvoltare mare de căldură, lumină, zgomot şi de efectuare de lucru mecanic într-un timp foarte scurt; trecere bruscă a unui fenomen de la vechea lui calitate la una nouă, prin distrugerea calităţii vechi; (fonetică) ieşire bruscă a aerului, în momentul rostirii unor sunete, după ce acesta a fost oprit de un obstacol (limbă, dinţi, buze etc.)

Implozie = fenomen opus exploziei, care constă în pătrunderea rapidă a aerului într-un spaţiu închis, fără aer, când pereţii acestuia sunt distruşi; (lingvistică) prima fază a articulării unei consoane oclusive, care constă în închiderea totală a organului fonator.

2 comentarii

  1. „corect, explozie, gresit, implozie” – eu cred ca ambele sunt corecte insa fiecare inseamna altceva.

    in leg cu definitiile: nu cred ca exista absolut nimic chimic la o explozie… de aia se manifesta si o vedem/auzim pt ca e fizica. cauza nu are sens sa intre intr-o definitie!!! exploziile pot avea si cauze chimice insa ele sunt fizice!!! nu vreau io sa schimb dexul dar e clar ca ceva nu suna cum trebe la „trecere bruscă a unui fenomen de la vechea lui calitate la una nouă, prin distrugerea calităţii vechi”… adica ce vrea sa insemne asta? explozia este calitativa???!!!

    la implozie: exista si implozie gravitationala care n-are legatura cu aerul de nicio culoare!!! in spatiu nu exista aer, totusi gaurile negre fac uneori implozie si se transforma in corpuri ceresti inerte

  2. 1. „…provocate de descompunerea substanţelor explozive…”
    In marea majoritate a cazurilor efectul explosiv (efect FIZIC, dupa cum bine remarca oedip) – atunci cand e produs pe cale chimica – se produce prin COMBINAREA substantelor explosive, nu prin descompunerea acestora, caci descompunerea arareori se produce pe de o parte atat de rapid, de violent, si pe de alta parte cu atat de mare crestere de volum si/sau cu atat de mare dezvoltare de energie termica (care sa aiba ca rezultat cresterea brusca si accentuata a temperaturii) incat efectul sa fie explosiv.

    2. Pt un individ oarecare, fara cunostinte in domeniu, poate ca mai semnificativa sublinuiere a diferentei ar fi constituit-o NU definirea in paralel a celor doua fenomene, ci compararea efectului vizibil: la explozie, peretii si mediul inconjurator imediat invecinat sunt aruncati (impreuna cu o mare parte din continut) INSPRE AFARA, pe cand la o implozie acestia sunt „trasi”, „supti”, SPRE INAUNTRU (vezi spre exemplu IMPLOZIA unei cladiri la o demolare controlata reusita, desi aceasta se produce prin EXPLOZIA unor mici cantitati de explozibili care ii distrug structura de rezistenta, dar in asa fel incat peretii se prabusesc SPRE INAUNTRU!)

Lasa un comentariu