Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Experienţă sau Expertiză

Experienţă sau Expertiză
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Experienţă = totalitatea cunoştinţelor pe care oamenii le dobândesc în mod nemijlocit despre realitatea înconjurătoare în procesul practicii social-istorice, al interacţiunii materiale dintre om şi lumea exterioară; verificare a cunoştinţelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare;

Expertiză = cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicţie sau de urmărire penală ori a părţilor, asupra unei situaţii, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluţionarea cauzei; raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute.

Da, o expertiză se poate face pe baza experienţei, dar nu sunt sinonime.

Marius, îţi mulţumim pentru sugestie!

Articole interesante

14 comentarii

  1. E una dintre cele mai flagrante confuzii lingvistice, facute foarte des si de catre personaje cu pretentii de cultura. Mai grav este ca apar pe micile ecrane si raspandesc aceasta molima a vorbitului aiurea…

  2. Ce e drept, expertiză are mult mai multă greutate. Experienţe are toată lumea, dar expertize nu poate face oricine 🙂

  3. sesizarea am facut-o si eu in urma cu mai mult timp. cred ca a devenit o moda „cool” ca oameni cu pretentii de cultura sa faca confuzia intre „experienta” si „expertiza”, dar ce sa faci majoritatea dintre cei o fac sunt „mari politicieni”.

  4. sesizarea am facut-o si eu in urma cu mai mult timp. cred ca a devenit o moda „cool” ca oameni cu pretentii de cultura sa faca confuzia intre „experienta” si „expertiza”, dar ce sa faci majoritatea dintre cei ce o fac sunt „mari politicieni”.

  5. Este neplacut cum se deterioreaza limba romana iar ”oficialitatile”, academia,insti- tutul de lingvistica nu fac nimic. Unde este emisiunea -doar o vorba sa-ti mai spun- transmisa de postul national TVR la ora de maxima audienta nu are cine sa-l inlocuiasca pe regretatul Pruteanu? Din pacate, dupa ce ”o vedeta” introduce o go- gomanie semidoctii se repe sa o repete. Tovarasul x are ” expertiza” autorului ii pute sa spuna ca are experienta (este prea banal). Nu mai vorbesc de faptul ca le este greu sa reformuleze o fraza ca sa evite o cacofonie si baga peste tot dupa CA pe SI. Dar cine s-a sesizat doar CTP si daca in urma cu un an folosirea aces-tui nenorocit de SI era rara acum s-a generalizat. Ce facem cu limba romana???

  6. Te zgarie in urechi auzind „am expertiza in domeniul!”
    La fel folosirea „ca si”

  7. „Aria de expertiza a”, „domeniul de expertiza al” sunt deja clisee pe case mari. Suna mai fancy, probabil. (romgleza intended)

  8. Mă bucur, că până la urmă am avut dreptate: expertiză și experiență nu sunt sinonime! M-a deranjat și pe mine auzind la televizor din gura unor persoane cu o presupusă cultură confuzia completă a acestor două expresii. Mai sunt și alte cuvinte, care se confundă în mod repetat:, ex. atribuție și atribut

  9. Nu e chiar o confuzie intre expertiza si experienta. Cuvantul expertiza e folosit de obicei cu sensul de competenta, numai ca acest sens nu exista in dictionar. In limba engleza in schimb, cuvantul expertise are si acest sens de „competenta”.
    Ca un exemplu, „Am expertiza(competenta) in domeniul agriculturii, pentru ca am facut o facultate in domeniu, dar nu am experienta, pentru ca nu am lucrat inca efectiv.”

  10. Mai degrabă persoane care nu sunt „experte” in nimic isi arogă calitatea de „expert” …iar ei au doar puțină experiență de partid politic. Limba română este maltratata zilnic de tot felul de diletanți. Propun înființarea POLIȚIEI lingvistice care să dea amenzi. Iar cu banutii strânși sa se plătească cursuri intensive de gramatică. Multi politicieni uita să îl folosească pe banalul „PE”….pe care…de pildă. Pentru că sunt nesiguri cand să îl folosească,ei îl exclud…😈😈😈

    • De acord cu propunerea înființării poliției lingvistice în curând va dispare frumoasă limbă română. Necazul este că și mass-media își aduce o mare contribuție la acest dezastru. ( domnule președinte, domnule prim ministru …sânt moduri de adresare către unii care nu mai dețin aceste funcții de mulți ani. )Și acum se vorbește în milioane. De unde să învețe bietului român să vorbească corect ?

  11. @Ioan: Sper ca tastat gresit cand ati scris: dispare si sânt ?!

Lasa un comentariu