Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

După sau De pe

După sau De pe
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

După = prepoziţie care exprimă succesiunea în timp (după 20 de ani) sau în spaţiu (după dulap).

Confuzia cu „de pe” apare de obicei în cadrul referinţelor spaţiale, însă „după” este sinonim cu „în spatele”, iar „de pe” are sensul de „deasupra”. Gândindu-ne la semnificaţiile celor două, vedem că indică poziţii total diferite, deci nu pot fi sinonime, iar formele „dupe”/”dupre” pur şi simplu nu există în limba română.

Exemple corecte:

Mi-am luat ceasul de pe masă.

Am ascuns cadoul după uşă.

Exemple greşite:

Ia, te rog, cheile după masă.

Scrie după caietul meu.

Citește și:   Nu mi-l trebuie

Articole interesante

31 comentarii

 1. copie ‘de pe’ buletin sau ‘dupa’ buletin ???????

 2. Aceeasi dilema si aici : ‘de pe’ buletin sau ‘dupa’ buletin?
  Insa cred ca este ca si cu caietul din exemplu : „dupa” caiet fiind incorect, dupa buletin fiind tot incorect.

 3. corect e „copie dupa buletin”, copia urmand sa apara „dupa” original. Exemplu: Omula fost creat „dupa” chipul si asemanarea…”

 4. după = III.4. având ca model sau ca exemplu („Face pictură după natură”).

  De aici nu reiese că propoziția „Scrie după caietul meu” este formulată corect?
  Exprimarea „copie după buletin” este validată de aceeași definiție.

 5. Tot mai mult aud cum e stalcita limba romana cu dupade pe (la televizorradiopresa). In scurt timp tineretul nu o sa mai stie cum e coret. Ar trebui facuta o campanie in care sa se explice ce si cum

 6. Exemplu
  „uite un exemplu de dupa accident”
  „uite un exemplu dupa accident”
  Prima varianta e gresita? Daca da, de ce? O explicatie va rog!

 7. „Scrie dupa caietul meu” e forma corecta,de ce induceti in eroare??

 8. In oroare introduci tu, gramatica.
  Dupa are doua sensuri, unul referitor la timp (dupa ce mananc, dupa ora trei, dupa doi ani), altul la spatiu, cu sensul de „in spatele” (matura este dupa usa).
  Dupa caiet poti copia de pe altceva, cu conditia sa fie sufcient de mare caietul.

 9. „După = prepoziţie care exprimă succesiunea în timp (după 20 de ani) sau în spaţiu (după dulap).”
  …sau cauzala (indicand mimarea, copierea): „dupa cum spunea…”, sau „inspira-te dupa textul lui…”.

  Mihai: Bravo, ti-ai sustinut in mod exemplar punctul de vedere, mi-as dori sa vad mai des motivari atat de corecte si succinte.

  Catalin Cerga: A induce si a introduce sunt totusi – dupa stiinta mea – (cel putin deocamdata INCA mai sunt) verbe deosebite, diferite, distincte, fiecare cu intelesul sau (diferit de al celuilalt).
  (Ai citit mai sus motivarea lui Mihai? Consideri ca greseste? Daca da – de ce? Si CUM anume?)

 10. Cerga, aveam impresia ca te luai DE PE mine, dar tu nu copiezi, nu?
  :)))

 11. @Dragos Doar la examene oficiale, dar nu mai e cazul.

 12. doamne :)) phahahh dupa caiet =)) tu nu spui tema de pe caiet :O ?! spui dupa =)) ? :)) :))

 13. Exemplul „se tine dupa mine” este corect? Care este forma corecta? Dupa sau de pe?

 14. andrei, atata vreme cat este corect sa spui / scrii „pictura dupa natura” (cu sensul „avand natura ca model”), nu poate sa fie incorect nici „copie dupa caiet” (asta chiar lasand deoparte sensul fizic propriu – ca pt a copia te poti ascunde dupa vreun obiect, spre ex dupa un caiet…) Iar eu („la vremea mea”) obisnuiam sa-mi scriu tema IN caiet, nu PE caiet (nu mi-a trecut niciodata prin minte sa fi scris tema pe coperta exterioara a caietului)…

 15. Curiosule, depinde UNDE anume se situeaza cel care te urmareste: in spatele dumitale („dupa” dumneata), sau deasupra dumitale („pe” dumneata)…

 16. serios, Victor? „se ține (de) pe mine”? 🙂

 17. Dupa cum vad eu lucrurile, „a se tine DE cineva” este una, „a se tine DUPA cineva” este alta (inrudita, dar alta), iar (avand in vedere ca eu inca nu am auzit de urmaritor carat in carca de cel urmarit) „a se tine de pe cineva” este gresit. (Cam ideea ASTA de la sfarsit incercasem – si se pare ca nu reusisem – s-o comunic prin comentariul meu precedent.)

 18. așa-i, da’ nu era un reproș, doar… mă-nveselisem 🙂

 19. de pe- arata o locatie aflata deasupra
  dupa-arata o locatie sau o actiune imediat urmatoare

 20. Sunt nelămurit în ce privește sintagmele „copie de pe” și „copie după”. Eu folosesc „copie după”, dar nu știu dacă este corect. Oare nu este ca în exemplul: „ecranizare după cartea Amintiri din copliărie”? E un exemplu. Sau în cazul textelor literare adaptate: „Făt Frumos din Lacrimă, după Mihai Eminescu”. Mă poate lămuri cineva? Mulțumesc!

 21. Puchea Dorel: Daca precedentele comentarii nu te-au lamurit / nu te-au convins, atunci (in opinia mea) ar fi cazul sa consulti lucrari stiintifice de specialitate, nu sa ceri (drept avizata) opinia unor ne-specialisti* in domeniu (vezi precizarea din josul fiecarei pagini a acestui blog).
  * Cratima aia n-a „aterizat” acolo nici din eroare de tastare, nici din ignoranta, are si ea un rol (de… subliniere, de accentuare)…

  andrei: „dupa-arata o locatie sau o actiune imediat urmatoare”
  Oare? Esti convins de ceea ce afirmi? (Nu stiu ce si cum ai gandit, eu ma refer strict la forma care a rezultat in scris.)
  In caz afirmativ, te rog sa ma lamuresti daca dumneata consideri ca afirmatia „prima aselenizare a avut loc dupa descoperirea oficiala a Americii de catre europeni” este corecta sau gresita. Daca o consideri gresita, te rog s-o reformulezi intr-un mod pe care il consideri corect. Daca insa o consideri corecta, te rog sa-mi explici CUM ar trebui s-o inteleg eu (prin prisma afirmatiei dumitale citate de mine) – ca cele doua evenimente au avut loc imediat unul dupa altul?
  P.S. Nu cumva „dupa-arata” a pierdut pe undeva doua „blancuri” (spatii)? (Ca doar (sper ca) nu te referi la „dupa-amiaza”…)

 22. Daca e sa ne luam dupa teoria lui Einstein, timpul…
  Cum arăta Pământul la scurt timp după formarea lui?
  E=mc2. După 103 ani, teoria lui Einstein a fost confirmată

  A pus cafeaua dupa borcanul de zahar.

  Dupa=cand
  O poti suna dupa ce termina de facut temele. Dupa=cand isi va termina temele. O gasesti dupa-amiza.
  Femela va da nastere puilor dupa 65 de zile. (cand vor trece x zile)

  Maidanezii se tin dupa mine. – sunt in spatele meu
  Iubitule, da-te jos de pe mine!

  Asa cum scrie si mai sus, permiteti-mi sa copiez textul in postare.
  Exemple corecte:
  Mi-am luat ceasul de pe masă.
  Am ascuns cadoul după uşă.

  Exemple greşite:
  Ia, te rog, cheile după masă.
  Scrie după caietul meu.

 23. DÚPĂ prep. I. (Introduce un complement circumstanțial de loc) 1. Îndărătul…, în dosul…, înapoia… După casă se află livada. 2. Mai departe de…, dincolo de… După grădina publică s-a oprit. 3. (Exprimă un raport de succesiune) În urma…, pe urma… Se ridică val după val. Loc. adv. Unul după altul = pe rând, în șir, succesiv. ◊ Expr. (În formule de politețe) După dumneavoastră! = (vin și eu) în urma dumneavoastră! (Pop.) A da (o fată) după cineva = a mărita (o fată) cu cineva. 4. (Cu nuanță finală, după verbe de mișcare) În urma sau pe urma cuiva sau a ceva (spre a da de el, spre a-l ajunge, a-l prinde, a-l păzi, a-l îngriji etc.). Fuge după vânat. Expr. A se lua (sau a se ține etc.) după cineva (sau ceva) = a) a urmări pe cineva (sau ceva); b) a nu lăsa în pace pe cineva. 5. (Impr.) De pe. Ia un obiect după masă. II. (Introduce un complement circumstanțial de timp) În urma…, trecând de… Venea acasă după apusul soarelui. ◊ Loc. adv. (Și substantivat) După-amiază sau după-prânz, după-masă = în partea zilei care începe în jurul orei 12. După-amiaza sau după-masa = (aproape) în fiecare zi în cursul după-amiezii. După aceea (sau aceasta, asta)= apoi, pe urmă. După toate… = pe lângă toate (neajunsurile) câte s-au întâmplat. ♦ La capătul…, la sfârșitul… odată cu împlinirea… S-a dus după o săptămână. ♦ Ca rezultat al… După multă muncă a reușit. ◊ Expr. A nu avea (nici) după ce bea apă = a fi foarte sărac. ♦ (În loc. conj.) După ce, introduce o propoziție circumstanțială de timp, arătând că acțiunea din propoziția subordonată se petrece înaintea acțiunii din propoziția regentă. III. (Introduce un complement circumstanțial de mod) 1. Potrivit cu…, în conformitate cu…; la fel cu… A plecat după propria lui dorință. Loc. conj. După cum (sau cât) = așa cum, precum. ◊ Expr. După cum se întâmplă = ca de obicei. A se da după cineva = a căuta să fie la fel cu cineva; a se acomoda cu cineva. A se lua după capul cuiva (sau după capul său) = a urma sfatul cuiva (sau propriul său îndemn). Dacă ar fi după mine = dacă ar depinde de mine. A se lua după ceva (sau cineva) = a imita, a copia ceva (sau pe cineva). 2. Ținând seama de…, având în vedere…, luând în considerație… Justețea propunerii se judecă după rezultate. ◊ Expr. După toate probabilitățile = probabil. 3. În raport cu…, pe măsura…, în proporția în care… După faptă și răsplată. 4. Având ca model sau ca exemplu… Face pictură după natură. IV. (Introduce un complement circumstanțial de scop) Pentru a găsi, a afla, a prinde, a obține etc. Fuge după glorie. V. (Introduce un complement indirect) 1. (Arată ființa sau lucrul pe care cineva le iubește, le dorește cu pasiune) Tremura după bani. 2. (Arată motivul, cauza care produce acțiunea) A-i părea rău după ceva. VI. (Introduce un complement circumstanțial instrumental) Cu ajutorul…, prin. A preda o limbă după o anumită metodă. VII. (Introduce un atribut) 1. (Arată originea, descendența) Din partea… Văr după mamă. 2. (După un substantiv verbal sau cu sens verbal, indică obiectul acțiunii) Adaptare după o nuvelă. VIII. (În loc. conj.) După ce (că)… = (leagă două propoziții copulative, arătând adăugarea unui fapt la alt fapt) în afară de faptul că…, pe lângă că…, nu-i destul că… [Var.: (înv. și reg.) dúpre prep.] – Lat. de post.

 24. Acum problema este ca mai sus scrie la 5 . (Impr.) De pe. Ia un obiect după masă…. si se bate cap in cap cu ce este scris in comentariile anterioare ….

 25. necunoscutule, acel (Impr.) pus intre paranteze inseamna „impropriu” si indica faptul ca acest cuvant ESTE folosit cu acest sens, dar ca acest fapt reprezinta o greseala.

 26. A scris de pe telefon.
  A scris dupa telefon .
  Care este corecta?

 27. ,,e multi prosti pe aici, care nu stie sa scrie,,
  expresia aceasta…credeti ca este corecta???
  am auzit-o in Bucuresti, dar NU este corecta…din cate stiu eu, insa acolo, asa se vorbeste!
  la fel si cu ,,citesc/scriu DUPA caiet,, este o expresie GRESITA

  asadar exemplul:
  cartea după noptieră NU este corect
  cartea de pe noptieră este forma CORECTA

  ,, Deși marcat ca impropriu, sensul de pe al prepoziției după este recunoscut de DEX ca fiind acceptabil, ceea ce ni se pare o eroare (vezi după, sensul I.5). După cu sensul de pe este un REGIONALISM NERECOMANDABIL ,,

  acesta este linkul…va recomand

 28. Ciao. Am ajuns pe pagina ta si am remarcat ca este foarte ingrijita si prezinta aspecte
  importante. Da-mi voie sa propun si eu despre un magazin online cu lucruri foarte
  ieftine: Aliexpress romana.
  Cred ca stiai de el. Bafta.

Lasa un comentariu