Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

dpmdv

dpmdv
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În epoca asta scriem până ni se încing degetele pe tastaturi și display-uri (da, e împrumut oficial și ăsta), dar ne e teribil de lene să scriem cu toate literele. Mă rog, v-am mai spus că ”preferatul” meu e ”LMA” (în loc de ”La mulți ani”), deși am descoperit între timp că puștii de azi își fac declarații de dragoste cu ”TI” (în loc de ”Te iubesc”). Sigur că prescurtarea asta e cu mult mai ridicolă decât oricare alta din motive care nici măcar n-au treabă cu limba română, dar poate reflectă adevărata profunzime a trăirilor respectivilor…

În fine, să revenim la prescurtări. Una foarte populară pare să fie ”dpmdv”, adică ”din punctul meu de vedere”. Nu-i cunosc geneza și poate că e vreo abreviere omologată pe undeva, ba aproape înțeleg că ar fi o substituție eficientă, pentru că cinci litere înlocuiesc douăzeci și cinci de caractere, dar de ce e atât de dificil să scriem cuvinte întregi? Unde ne grăbim? Și nu, nu înghit argumentul cu ”înțeleg oricum”, pentru că actele de comunicare au o mulțime de mecanisme fine și foarte fine… De fapt, e atât de ușor să fim prost înțeleși când spunem ceva din cauza unui cuvânt care are o conotație nepotrivită pentru interlocutor sau a tonului sau a multor altor bruiaje reale sau percepute, încât chiar nu văd de ce n-am face tot posibilul să exprimăm cât mai complet ce avem de zis.

Articole interesante

1 comentariu

  1. Prescurtarea este (in opinia mea) legitima, si doar (inca) ne-generalizata. (Nu constat ca ai protesta si impotriva unor prescurtari deja generalizate de tipul „etc”, „P.S.”, „N.B.” etc, desi imprejurarile – si potentialele motive de impotrivire, de protest – sunt strict aceleasi…)

Lasa un comentariu