Cred că-n mintea mea s-a împletit conceptul de colină cu d-ul de la deal și, dacă era să mă-ntrebe cineva repede, eram în stare să răspund că și colina-i tot un fel de dâmb de pământ. O fi relevant și faptul că geografia nu-i tocmai punctul meu forte, dar poate mai sunt printre voi și alții care-au ales istoria când au avut de ales. Așadar, să rămână-n scris și-aici, pentru mine și pentru alții, că:
Dolina = formă negatică de relief carstic cu aspect de pâlnie , formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile.
Colina = formă de relief mai mică decât dealul; colnic, delușor.
Cu C sau D exact ca în cazul lunii celei mincinoase… 🙂
„…eram în stare să răspund că și colina-i tot un fel de dâmb de pământ”
Ai fi avut dreptate: colina CHIAR ESTE „un fel de dâmb de pământ”. 😛
„Dolina = formă negatică…”
Forma negatiVa, adica nu „iesitura” ci „scobitura”
„…formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci…”
Poate ca stiu eu gresit, dar eu traiam cu impresia ca e formata prin dizolvarea LA ADANCIME a rocilor, urmata de prabusirea tavanului (gros al) pesterii astfel formate in adanc. (Daca pestera se formeaza mai aproape de suprafata, deci are tavan mai subtire, in urma prabusirii rezulta o depresiune inchisa – fara legatura cu alte depresiuni – cu pereti raposi.)
Victore, dâmbul, în mintea mea, e-n sus, ca_colina. Dolina-i în jos, dacă am înțeles eu bine :))
Ai inteles FOARTE bine. (EXACT ASTA incercasem eu sa reliefez in comentariu, si se pare ca nu mi-a reusit…) Doar n-ai fost atenta ce scrii – nici ce-ai scris deja si eu am citat. Reciteste, te rog – cu atentie.