Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Doisprezece sau Douăsprezece

Doisprezece sau Douăsprezece
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ca să nu mai fie loc de dubii, cităm din DOOM 2:

Numeralul cardinal „12” şi cel ordinal corespunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine: ora douăsprezece, douăsprezece mii de lei, clasa a douăsprezecea (dar se acceptă şi formele de masculin în indicarea datei: doi/doisprezece/douăzeci şi doi mai).

Citește și:   Leică

Articole interesante

30 comentarii

 1. Se accepta „si” formele de masculin sau se accepta „numai” formele de masculin pentru indicarea datei? E corect „două mai”?

  Si cum ramane cu „ora doi/două”? Se aplica tot regula cu femininul? Daca da, atunci
  de ce nu se aplica si pentru „camera doi/două”?

 2. @Zorrocaesar
  În indicarea datei, se acceptă și formele de masculin (doi mai) și cele de feminin (două mai). Aceasta este, de fapt, o excepție la excepție. Să vedem de ce:
  În limba română, pe lângă numeralele ordinale și cardinale, pe care le învățăm încă din școală, mai există și numeralul de identificare. El este folosit pentru identificarea obiectelor pe baze numerice; are numai valoare de singular, căci are rol de individualizare și nu cunoaște flexiunea după gen.
  Ei bine, asta în afară de excepția citată: „două”/„douăsprezece” + substantiv feminin.
  În cazul indicării orei, se aplică excepția citată. Prin urmare, corect este doar „ora două”.
  Însă, când vine vorba de dată, uzul a impus altă formă: „doi mai” (chiar dacă este vorba de luna mai, substantiv la feminin). De aceea, sunt acceptate ambele forme: „doi mai” sau „două mai”.
  Dacă nu s-a înțeles prea bine, am și câteva exemple în articolul: http://www.estiroman.com/2011/04/10/ora-doi-sau-ora-doua/

 3. Esti Roman: Cu tot regretul, eu „vad” altfel lucrurile (referitor la explicatia dumitale): CONCLUZIA (SI EXPLICATIA) consider ca sunt corecte, dar MOTIVAREA nu: este adevarat ca data de doi / doua este „din luna”, dar numeralul are de-a face nu cu „luna mai”, ci cu „data” sau cu „ziua” (oricare dintre ACESTEA este „a doua”, nicidecum „luna”). (Asta a propos de „chiar dacă este vorba de luna mai, substantiv la feminin”.) Eventualul numeral aplicabil lunii ar fi in cazul exprimarii datei de doi mai sub forma „doi / doua a cincea”.
  Consideri ca ma insel?

 4. Eu am avut fisa la romana,sunt clasa a3-a si ne-a dat asa:
  ………zile.
  Cum trebuia doisprezece zile sau douasprezece?

 5. cum se scrie douasprezece jucari sau doisprezece jucarii

 6. Simplu:)

  Daca ai: doua jucarii –> douasprezece jucarii
  * doi cai–> doisprezece cai
  * doua camere–> douasprezece camere, etc…

 7. Sa inteleg ca este corect douasprezece fete?

 8. DE CE anume „pentru rigoare”, Emi? Dumitale ti-ar veni (de la sine, in mod natural, daca n-ai sti CUM este teoretic corect) sa spui ALTFEL? Nu si pt dumneata ASTA-i forma care „se cere singura”?

 9. VictorCh, nu știu dumneata, dar eu aud foarte rar ”douăsprezece”. Aș estima frecvența cam la 1 din 10 cazuri în care s-ar cuveni.

 10. In ce zona / regiune a tarii salasluiesti?
  Eu in Timisoara – desi mediul in care „ma invart” este mai degraba… „modest” (dpdv cultural / educational) deobicei aud formulat relativ corect (cu exceptia modului de a formula al unora dintre etnicii maghiari, pe care insa-i inteleg intrucat limba maghiara nu cunoaste genuri).

 11. VictorCh, hai să presupunem că la TV reușesc să apară mostre de orice din orice regiune și, pornind de la supoziția asta, fă un studiu de caz axat pe frecvența lui douăsprezece în raport cu doisprezece. Percepția mea este că douăsprezece cam stă la naftalină în vorbirea curentă, iar doisprezece e aproape universal.

 12. Camerea doisprezece e ceva special,ca la engleza cu cuvinte neregulate dar cuvintele la masculin sunt cu doisprezece iar la feminin cu douasprazece.Nu merge douasprezece baieti,insa doisprezece este ca si cuvantul topogan si tobogan,in limba romana fiind acceptate ambele forme.

 13. Emi, la televiziune (la cea centrala, nationala – cele locale sunt o alta socoteala, dar locala le este si audienta) or fi reusind sa apara (rar) forme specifice diferitelor regiuni, dar in marea majoritate a cazurilor crainicii, reporteri, moderatorii etc fie sunt bucuresteni, fie – indiferent de unde or fi provenind – sunt stabiliti in Bucuresti si s-au adaptat „manierelor” si modului de a vorbi / judeca de-acolo (altfel nu-mi pot explica – spre ex – quasi-generalizarea pronuntarii „optIsprezece”), or’ eu nu contest larga raspandire ACOLO a acestui mod incorect de exprimare.

  Rosemary, „camera doisprezece” nu este nimic special, nimic neregulat, este doar o forma prescurtata, eliptica, de a exprima expresia corecta si completa „camera numarul doisprezece” (unde doisprezece se refera la numar, nu la camera), pt ca altfel corect se exprima „a douasprezecea camera”, nu „a doisprezecea camera”.

 14. Este 12. Poate fi: ”este doisprezece” sau ”este douasprezece” referitor la ora, desi ar fi firesc de folosit cea de a doua varianta.
  De multe ori invatam limba curenta de la posturile de radio si TV. Dar, incepand cu discursurile politicienilor si terminand cu cele ale comentatorilor, aud din ce in ce mai des ”doisprezece” indiferent de genul substantivului care genereaza numeralul.
  Pe vremuri foloseam ”doisprezece” in loc de douasprezece ca o forma de rebeliune impotriva topicii curente si fiind constienti de eroarea posibila.
  Astazi insa devenim cu totii agramati din necesitate sociala.

 15. In opinia mea, cu exceptia anumitor… (Hm!) „situatii speciale” (spre ex la inchisoare, intre ceilalti detinuti care „fac legea”) NIMENI nu-i condamnat / pedepsit sa adopte modul de exprimare (pe care-l STIE a fi gresit) folosit de cei din jur.

 16. Catre Dl. VictorCh
  Candva, crainicii radiofonici erau sanctionati pentru astfel de greseli.
  Sa nu uitam de girul care se acorda automat oamenilor care ar trebui sa fie numiti ”de cultura”. Se presupune ca insusirea corecta a limbii romane ar fi necesara tuturor vorbitorilor autohtoni. Asa ca o lege nescrisa. Folosirea limbajului la intamplare nu aduce nimanui nici un beneficiu. De la ”capii statului” se cere a fi, cumva un model daca nu neaparat moral, macar unul care sa aibe ceva de impartit cu normele uzuale de comunicare. Daca nu, la naiba cu toate normele comportamentale. In perioada asa numita ”comunista” modul de exprimare facea o oarecare distinctie care, in prezent, s-a pierdut. Nu-i pacat?

 17. daca discuti intr-un mediu academic ora douaspre zece devine ora doisprezece

 18. asadar d.p.d.v.fonic este mai acceptabil doisprezece ora doispre zece

 19. alex (October 17, 2013 at 11:45 am):
  Nu inteleg de ce imi adresezi mie raspunsul dumitale, dupa ce in chiar comentariul meu precedent eu sustinusem (cu alte cuvinte) dreptul (oricui) de a vorbi corect, chiar daca anturajul obisnuieste sa greseasca. Dumneata de fapt accentuezi ideea mea, nu o contrazici…
  (Si actualmente nu mai este vorba (in privinta vorbirii / scrierii corecte) doar despre crainicii radiofonici, ci despre MULTE categorii, inclusiv (spre ex) despre traducatorii subtitrarilor si despre politicienii „de top” (mie imi crapa obrazul cand aud cum Dl Marko Bela vorbeste romaneste cu un puternic accent maghiar, dar foarte corect, pe cand politicieni etnici romani gresesc cu multa seninatate si nonsalanta).)

 20. @VictorCh , nu stiu daca ai fost vreodata in Ardeal, dar nimeni de aici nu spune „ora doua”. Si nici „ora douasprezece”. Asta iti spun eu, care m-am nascut si traiesc in Sibiu.

 21. Am selectat din raspunsuri douua care mi se par definitorii: ”
  =================================================
  alex
  October 16, 2013 at 6:20 pm

  Este 12. Poate fi: ”este doisprezece” sau ”este douasprezece” referitor la ora, desi ar fi firesc de folosit cea de a doua varianta.
  De multe ori invatam limba curenta in acord cu posturile de radio si TV. Dar, incepand cu discursurile politicienilor si terminand cu cele ale comentatorilor, aud din ce in ce mai des ”doisprezece” indiferent de genul substantivului care genereaza numeralul.
  Pe vremuri foloseam ”doisprezece” in loc de douasprezece ca o forma de rebeliune impotriva topicii curente si fiind constienti de eroarea posibila.
  Astazi insa devenim cu totii agramati din necesitate sociala.
  =================================================

  VictorCh
  October 16, 2013 at 11:13 pm

  In opinia mea, cu exceptia anumitor… (Hm!) “situatii speciale” (spre ex la inchisoare, intre ceilalti detinuti care “fac legea”) NIMENI nu-i condamnat / pedepsit sa adopte modul de exprimare (pe care-l STIE a fi gresit) folosit de cei din jur.”
  =================================================

  Asa este: devenim cu totii agramati din necesitate sociala.
  Si asa este: nimeni nu ne trimite la inchisoare pentru asta. Si nici nu suntem catalogati.
  Crainicii si moderatorii de televiziune ne imprima nota falsa, mare parte din capetele incoronate ale politicienilor face acelas lucru: doisprezece si doi inlocuiesc cu succes femininele corespunzatoare. Si pe drept cuvant, limba ce cu insucces vorbim este ultimul lucru care mai trebuie pus la punct in tara asta: traim oricum, vorbim oricum. In vremea cand eram batuti cu linia la palma pentru greseli de vorbire plateam un pret prea mic pentru a ajunge ”literati”. Ce comparatie mai putem face cu disciplina scolara de azi? Palmele nu ma mai dor demult, in schimb azi ma doare sufletul de modul in care se vorbeste romaneste. Romaneste ???

 22. In anii ’50 erau universitatile muncitoresti -de scurt metraj- care au scos pe banda rulanta ”ingineri diplomati”. Succesul lor a fost reedidat in zilele noastre prin destule facultati mai mult sau mai putin acreditate care au dus la acelas rezultat. Nu numele ministrilor invatamantului conteaza si nici propria lor calificare ci rezultatul care este vizibil, in special in cazul absolventilor de invatamant superior. Un presedinte al Camerei Deputatilor care ar trebui sa stie nu numai ce se spune dar si cum se spune, poate fi un exemplu de urmat pentru cei care vor sa faca acelas lucru. Sa nu ne speriem ?

 23. Andy M: „Ardeal” este o interpretare prea generaliza(n)ta. Eu sunt banatean, timisorean.

  alex2:
  – „…devenim cu totii agramati din necesitate sociala. […] …asa este: nimeni nu ne trimite la inchisoare pentru asta. Si nici nu suntem catalogati.”
  1. Ba parca NU CHIAR TOTI devenim agramati, cel putin nu in conditii „normale” (cel putin ASA as deduce SI din comentariul dumitale).
  2. Ba SUNTEM „catalogati” (cel putin de catre unii – spre ex de catre dumneata si de catre mine) dupa felul in care vorbim / scriem…
  3. Ori n-ai citi dumneata cu atentie, ori m-am exprimat eu neclar (ori ambele): nu ma referisem la pedepsirea cu intemnitare pt greseli de limba, ci inchisoarea fusese doar un exemplu de mediu care (chiar daca suntem refractar ideii) ne poate SILI sa adoptam un anumit mod de exprimare – respectiv (in exemplul dat) un mod GRESIT de exprimare, anume pe cel folosit de „colegii de detentie”. Reciproc, scoala este un alt exemplu de mediu care (in principiu) ne poate sili sa ne modificam modul de exprimare, impunandu-ne (cel putin teoretic) un mod CORECT de exprimare (asta daca „faci ce SPUNE popa, nu ce FACE popa”, ca am auzit niste „mo(n)stre” de exprimare de la unii profesori… Nota bene: nu e vorba despre „profesori” de „dexteriati” (sport, muzica, desen, lucru manual etc) ci de profesori BUNI („pe specialitate” si pedagogic), dar „certati cu limba romana”.)
  – „Crainicii si moderatorii de televiziune ne imprima nota falsa…”
  Eu cred ca sunt eu mai „greu de cap”: AM INTELES (desi – stiind ca nu-i corect – nu aprob) modul de derivare al lui „saptIsprezece” din „saptEsprezece”, da’ nu reusesc nicicum sa pricem DE UNDE provine „i”-ul de la „optIsprezece”…
  ” In vremea cand eram batuti cu linia la palma pentru greseli de vorbire…”
  Cu mine n-a fost aplicata niciodata aceasta „metoda pedagogica” – n-a fost nevoie. MULT mai eficient a fost faptul ca s-a ras (copios) de mine pt greselile facute. Iar la liceu, la lucrarile scrise (MULTE) la „romana” (extemporale, „lucrari de control”, nu mai vorbesc de teze) ni se scdea, fara discutii suplimentare, cate un punct din nota meritata prin continut pt FIECARE greseala de ortografie. Si dupa o metoda similara am fost „scapat” si de inesteticele „ăăăăăăă…” si/sau „îîîîîîî…” pronuntate fara rost in timpul pauzelor de gandire: profesoara mi-a spus „Lasa, spune tu ideile ca „îîîîî” si „ăăăă” spun eu.” – si ASA a facut (vreo cateva sedinte de curs): tot timpul cat vorbeam eu (provocat sau nu, in drept sau nu) se uita fix la mine si la fiecare doua-trei cuvinte ale mele pronunta (teribil de deranjant) cate un „ăăăă”, sau cate un „îîîîî”, incat m-am lecuit de „î-î”-it pana acum, dup’-o juma’ de veac de la acea patanie…

 24. Probabil ca rasetele copiilor puteau imprima un sentiment de jena dar asta reprezinta o decrosare de timp. ”Timpul meu’ se pare ca este diferit de al dvs., cel putin 10 ani diferenta. Educatia aplicata ”la palma” nu trecea dincolo de clasa a treia. Si poate ca in ”vremea dvs.” se putea rade de greselile de exprimare. In vremurile de azi nimeni nu mai rade de nimeni. Cel mai adesea imita si astfel erorile se fixeaza si perpetueaza. ”Dulceata” limbii romane a capatat un masiv ”intake” de chinina. Preocuparea mea recenta este de a recupera limba natala (care ar mai fi aceia ?) de la punctul unde am lasat-o in urma cu peste 30 si ceva de ani. Am regasit-o deteriorata si presarata cu neologisme ciudate.
  Vechiul regim care m-a impins afara se preocupa mai mult decat cel de azi de corectitudinea limbii.
  Oportunistul dar talentatul A.Paunescu, ”poet al curtii” dar si rebel a fost unul din cei care tineau sus stindardul romanismului literar. Dar ceea ce nu are continuitate merge spre disparitie. Asta este.
  Ca sa ajung sa il consider pe C.V. Tudor un intelectual, imi lasa un gust amar, dar in comparatie cu balbele vehiculate astazi, nu am incotro: mare parte din scriitorii de azi sunt departe de el.
  Societatea grobiana care s-a instalat ma face sa o dezavuez. Va apreciez, dar am sa ma opresc aici.

 25. De unde ma uit eu, intelectualitatea individului pare sa isi sisteze functionalitatea la alegerea subiectelor si a modului si „tonului” de tratare a acestora.

 26. a spune „doisprezece mese” mi se pare o dovada de incultura crasa. punct. atata timp cat in limba asta mai exista acordul in gen, trebuie sa il respectam. asadar, doisprezece brazi, douasprezece carute, ora dousaprezece si un sfert.

  • De ce e incultura crasa? E reactia naturala a celor care gandesc logic fata de aberatiile lingvistice ale asa-zisilor specialisti. Vorbesti ca se face acord, dar de ce sa acorzi doar o componenta a numarului 12 (doi), care fara restul cuvantului inseamna altceva? 2 e diferit de 12, deci ar trebui sa acorzi tot numeralul „doisprezece”. Insa cum el se termina in „zece”, care nu are decat o forma, iar acordul in romana se face la terminatia cuvantului, nu are sens regula cu „douasprezece”. Numarul e doisprezece, nu doi. Iar, daca acordul e atat de important, de ce inteleptii lingvisti ne impun sa zicem „clasa intai”? Aici ideea ca e vorba de un numar primeaza, dar la 12 nu? Nonsens propagat de atitudine academica discretionara.

Lasa un comentariu