Presupun că majoritatea tindem să ne gândim la doi frați/două surori atunci când vine vorba despre gemeni. Și probabil că e normal să fie așa, pentru că e cea mai comună formă (naturală) de sarcină multiplă. De fapt, inclusiv dacă ne uităm în DEX aflăm că geamănul este ”ființa care a fost născută odată cu altă ființă și de către aceeași mamă sau femelă”, ceea ce tinde să ne ducă cu gândul tot spre doi indivizi. Doar NODEX nuanțează puțin, notând că ar fi vorba despre ființe născute ”în același timp cu altul (sau cu alții) de o mamă”. Iar eu cam așa știam că stau lucrurile, respectiv că tot gemeni sunt și tripleții, și cvadrupleții, și octupleții etc.
Așadar, am verificat mai departe în dicționare. Definiția tripleților nu m-a lămurit pe deplin, pentru că sună exact așa: ”fiecare dintre cele trei ființe care provin din aceeași sarcină”. În schimb, de la patru în sus, definițiile încep să includă ideea de gemeni:
Cvadruplet = unul din patru gemeni;
Cvintuplu = grup de cinci gemeni;
Octuplet = fiecare dintre cei opt gemeni.
Concluzia? Probabil că formularea ”doi gemeni” nu e tocmai pleonasm.
Mireia, îți mulțumim pentru sugestie!
Cat timp exista denumiri speciale pentru 3, 4, etc frati din aceeasi sarcina consider doi gemeni pleonasm.
De altfel definitia din DEX este cat se poate de clara: fiinta ( una la numar ) nascuta cu o alta fiinta ( a doua la numar )…
Salutare!
Am solicitat răspuns oficial de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, și doi gemeni nu e pleonasm.
Redau mai jos răspunsul primit:
„Conceptul de geamăn nu este legat de ideea de „strict
doi”, ci presupune cel puțin doi (adică doi sau mai mulți), putând
exista, de pildă, și trei gemeni, iar sintagma „doi gemeni” NU este
pleonasm.”