Se vorbeşte mult zilele astea despre perlele de la BAC. Pe unele le-am mai văzut, deci am dubii că ar fi proaspete (deşi n-ar fi chiar exclus ca unele inepţii să se repete). Selecţiile de greşeli au în vedere mai degrabă erori logice, conceptuale, decât de scriere şi e firesc să fie aşa, căci o cratimă omisă e chiar un fapt banal în faţa unui raţionament de tipul „omenia este o specie lacomă şi nepăsătoare, deci faptele bune sunt o faptă măreaţă”…
Premisa de la care am pornit când ne-am apucat de scri.ro a fost că unii, din varii motive, pur şi simplu nu şi-au însuşit corespunzător anumite reguli, iar asta nu e neapărat dovada unei capacităţi intelectuale inferioare. Se întâmplă să-ţi formezi concepte greşite şi, nefiind corectat la timp, să le perpetuezi în forma în care le-ai interiorizat. Totuşi, când reuşeşti să înţelegi că greşeşti, conceptul anterior devine uşor de restructurat. De aceea, unele explicaţii de aici pot părea chiar naive, tocmai în încercarea de a le face cât mai accesibile. Important este să subliniem regulile, fără prea multe zorzoane „de specialitate”, pentru ca ele să poată fi extinse, pentru a putea fi uşor de înţeles că, de pildă, dacă „tu scrii” este corect cu fix doi de i, atunci şi „tu ştii” este corect cu acelaşi număr de i-uri.
Totuşi, văzând unele lucruri, nu putem să nu ne întrebăm dacă, dintre toţi cei care greşesc, n-or fi destui care să… nu poată înţelege…
Lasa un comentariu