A demara în trompă sau A demara în trombă

10

Am citit ieri un articol scris de un om pe care l-aș putea suspecta de orice, mai puțin de cunoașterea precară a limbii române. Însă mi-a sărit în ochi că a scris ”a demarat în trompă”… Bine, omul scrie mereu cu ironii fine, dar asta e posibil să fi fost prea adâncă. Sau poate că pur și simplu a greșit, căci e omenește.

Ori greșesc eu și expresia corectă e tocmai asta și nu ”a demarat în trombă”? Nu cred. E drept că nu găsesc în DEX expresia în sine, dar în condițiile în care trombă înseamnă (și) ”coloană de fum, de praf”, iar efectul vizual al unui demaraj agresiv e tocmai acesta, parcă mi-e greu să potrivesc trompa (care înseamnă exact ce știți că înseamnă) în imagine.10 comentarii

 1. Poate că omul e un alt fel de arap și are propleme cu litera p...? Nu trepuie să te simți călcată pe pompeu din cauza asta, nu?

   (0)
   (0)
 2. Conform dex-ului :

  " trómbă s.f. în loc.adv. în trombă (franțuzism) Vertiginos, rapid ◊ „Degeaba, nicăieri nici un taxi [...] În sfârșit, unul a binevoit să ne ia străbătând în trombă Parisul [...]” R.lit. 27 XII 84 p. 20. ◊ „Mașina demarează în trombă, face la stânga [...]” R.l. 1 VII 93 p. 11; v. și R.lit. 18 X 84 p. 16, Lit. 21/93 p. 2, Ev.z. 1 XI 93 p. 4 (din fr. [entrer en] trombe)
  Sursa: DCR2 (1997) | Furnizată de Editura Logos | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink"

   (0)
   (0)
 3. Anca, nu e chiar conform DEX. E conform DCR2, iar mie nu-mi spune nimic numele ăsta. Poate fi o confirmare a ceea ce știam, dacă vreau neapărat să văd lucrurile așa, dar dicționarele noastre ”oficiale” sunt DEX și DOOM.

   (0)
   (0)
 4. Stai asa, lamureste-ma. Sa inteleg ca dex online, nu este bun ?
  Numai DEX SI DOOM, sub forma de carte, adica palpabil ?
  Eu daca am nevoie sa caut ceva, ma informez pe acesta, nu umblu la serviciu cu ele in geanta....deci ?

   (0)
   (0)
 5. Anca, dexonline.ro este un agregator de dicționare de diverse calibre și reputații. dein fericire, oamenii care muncesc să-l ofere online sînt riguroși, de aceea menționează la fiecare intrare din care dicționar anume este. în cazul de față, e vorba de Dicționarul de cuvinte recente tipărit de o editură oarecare. dicționarele oficiale, așa amărîte și incomplete cum le știm, sînt cele realizate de Institutul de Lingvistică. dex-ul pentru definiții, doom-ul pentru ortografie etc.
  de remarcat că dex-uri și doom-uri mai scot și alte edituri - un exemplu dintre cele mai nefericite este doom-ul de la ed. Litera, care s-a lăudat că respectă normele Academiei în domeniu, dar a rămas cu lauda goală, fiindcă de fapt nu respectă nimic.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?