Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce e bine să scriem corect?

De ce e bine să scriem corect?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Sigur că la întrebarea de ieri nu puteau exista răspunsuri corecte sau greșite, dar adevărul e că mă gândisem la altceva când v-am lansat provocarea. Și-mi dau seama că, la fel ca-n orice altă situație de viață, dacă nu ceri clar și răspicat ceva anume, sunt șanse mici să primești fix ”ceva”-ul ăla pe care-l aveai tu în minte. Așa că azi nuanțez ideea…

Hai să presupunem că v-ar întreba copilul vostru de ce e bine/important să învețe să scrie corect. Ce i-ați răspunde? Hai să presupunem în continuare că răspunsurile de genul ”pentru că așa trebuie”/”pentru că așa zic eu” nu sunt variante bune, iar dintre variantele de ieri cred că prea puține ar fi potrivite (în niciun caz cea cu ”e mai bine să fi … decât să fii …”, pe care am citit-o în 2 comentarii). De asemenea, dacă ați fost deja la un moment dat în viață în situația de a răspunde la întrebarea asta, vă rog să vă gândiți dacă răspunsul ar mai fi racordat la realitatea de astăzi.

Citește și:   Turbiditate

Articole interesante

3 comentarii

 1. Practic, daca nu corectam micile greseli ale celor din preajma, vom ajunge sa le preluam. Ne-am complacea si am transforma limba romana intr-una mai usor de folosit in sms-uri; in cele din urma.

 2. – te va ajuta sa avansezi in diferite etape ale vietii: examinari scolare, examene la universitate, concursuri/interviuri pentru job-uri pentru care scrierea si vorbirea in forma corecta reprezinta puncte esentiale in evaluare;

  – corectitudinea verbala si scrisa este apreciata atat de cunoscatori, cat si de ignoranti, asigura-te ca vei avea trecere in ambele categorii – nu se stie niciodata de sustinerea cui vei avea nevoie din punct de vedere social si nu numai;

  – din constientizarea ca vei fi primul model pe care copiii tai il vor urma; pentru ca iti pasa de devenirea lor;

  – din bucuria/satisfactia de a impartasi cu ceilalti – stiutori sau nu, o invatatura buna;

  – pentru a mentine, pe cat posibil formele curate ale vocabularului, inainte sa se pravaleasca limba romana si sa ajungem sa fim vorbitori de „dupe strada”, „casi” (plural de la casa), „sa face ele”, „mingii” (plural pentru minge) etc. In cele din urma se va ajunge acolo, dar sa avem linistea ca transformarile nu au avut loc si cu ajutorul nostru.

  – pentru a nu fi tinta ironiei si evaluarii negative a celor care ti-ar descoperi greselile;

  – pentu a nu lasa dovezi ale nestiintei tale peste tot unde s-ar impune sa inmanezi o nota scrisa (pomelnic, o cerere catre autoritati, o declaratie, un bilet lasat pe masa copiilor, chiar si o fraza de dragoste pusa intr-o felicitare pentru persoana iubita)

 3. Limba este un instrument adaptabil, supus schimbarilor si care tine pasul cu evolutia, Nu vorbim aceeasi limba pe care o vorbeau stabunicii nostri, nici macar aceeasi limba pe care o vorbesc parintii nostri. „Niciun” pana mai ieri se scria „nici un” (si pe buna dreptate, zic eu). Dar, error communis facit ius. Adica greseala, repetata la nesfarsit de catre majoritate, devine regula. Important e de inteles de ce exista aceste reguli de limba. Pentru ca motivul pentru care ar trebui sa le respectam este exact acelasi cu motivul pentru care ele exista. Daca v-ati apuca sa inventati o limba de la 0 (unii au facut-o), cum ati proceda? Sa spunem ca incepeti prin a gasi denumiri pentru obiectele din jur. Apoi ati da un nume proprietatilor acelor obiecte, actiunilor care le implica, persoanelor. Veti vrea sa deosebiti creionul vostru de creionul altcuiva, veti vrea sa precizati ca voi ati inventat limba cea noua si nu altcineva si asa mai departe. Veti constata intr-un final ca structura simplista conceputa initial nu va ajuta sa exprimati toate legaturile dintre obiecte si obiecte, obiecte si persoane, persoane si persoane, actiuni si tot ceea ce mai simtiti nevoia sa exprimati. Veti constata ca aveti nevoie de niste reguli bine stabilite si, mult mai important, care sa contina macar un minim de logica pentru ca aceasta limba sa prinda forma si sa poata fi invatata si folosita. Daca va imaginati ca mototolirea limbii, ciuntirea ei si folosirea ei dupa ureche nu are niciun impact, imaginati-va cum vor invata copiii nostri limba. Si cand spun „cum”, vreau de fapt sa spun „cat de greu”. Cum sa inveti ceva care aparent nu are nicio logica? Si cum credeti ca vor transforma ei mai departe limba? Cel mai probabil ca limba „mesagereza” va fi in curand predata in scoli, daca nu este deja. Dar ca sa poti sa te intelegi cu cineva folosind „asl pls, npc, omg, lol, omfg, bbl, brb, cf” trebuie sa stii si ce inseamna aceste acronime.

Lasa un comentariu