Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cuvertură

Cuvertură
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Târâiam agale coșul printre raioane și mi-a sărit în ochi asta:

20150416_151145

Și-am început să mă întreb dacă nu cumva am greșit că nu m-am ținut bine de valul mastărșefist. OK, nu pun limetă, curcumă și mai nu știu ce în mâncare, deci pierd savoarea absolută, dar asta-mi asum. Însă uite că încep să nu mai știu cum se numesc ingredientele… Eu știam că așa ceva s-ar numi, modest, (tabletă de) ciocolată menaj. Și mai știam că așa-numita ”cuvertură” ar fi ceva textil ornamental, care se pune pe pat.

Ei bine, DEX îmi dă dreptate, deși s-ar părea că sensul nu se limitează doar la ce știam eu:

Cuvertură = învelitoare cu care se acoperă o masă, un pat sau cu care se învelește cineva (când doarme). (Cuvertură pe masă? Zău? Mie-mi sună ciudat, dar fie…)

Oricum, n-aș vrea să fiu nici cârcotașă. Știu că, de regulă, ciocolata menaj se folosește la glazuri, aceste ”cuverturi” de prăjituri, așa că (măcar într-un sens extins), presupun că n-ar fi neapărat greșit. În plus, am cercetat un pic nișa și am descoperit că într-adevăr există pe piața de specialitate ”cuverturi”, pe alocuri delimitate clar de glazuri. Sincer, n-am găsit nicăieri o explicație clară pentru diferența dintre cele două, dar înțeleg că există posibilitatea ca aceste ”cuverturi” să aibă proprietăți diferite în funcție de scop și, de exemplu, pot fi folosite la modelarea unor figurine de ciocolată. (Firește, dacă se pricepe careva la patiserie, îmbățișez orice completare/clarificare/mustrare.)

Citește și:   Mit sau Legendă

Articole interesante

2 comentarii

  1. Mă surprinde definiția din DEX.

    Pentru mine, cuvertura e o apărătoare – pusă pe pat nu numai ca un ceva textil ornamental, ci (mai ales) cu scopul de a proteja lenjeria pregătită sub ea. Iar făcutul patului, ca să se culce cineva în el, începe cu datul deoparte al cuverturii, cu care *niciodată* nu te învelești…

  2. Cicu, să arunce primul cu piatra cel care n-a ajuns vreodată atât de obosit încât să ”pice” pur și simplu :))

    Dar serios vorbind, cred că ține de percepția personală. De exemplu, tu îi zici apărătoare și o legi de un anumit tip de funcționalitate. În schimb, maică-mea ar spune că e indecent să-ți vadă alții așternuturile și de aia trebuie acoperite 🙂

Lasa un comentariu