S-ar putea să vă sune puțin ciudat forma articulată, dar substantivul acesta nu are niciun fel de problemă în a primi articolul hotărât. Așadar, înțeleptul, filozoful, mentorul spiritual va fi gurul. Și nu, un guru de sex feminin nu e o gură 🙂
Cum îl articulăm pe guru?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme
Spre deosebire de Peru, care se articulează Peruul. Probabil accentul pe prima respectiv a doua silabă e determinant(?).
Este un termen din sanscrita ; „învățător”, „ghid” sau „maestru spiritual”, „mentor” (dar specializat într-un domeniu limitat, un fel de profesor expert). Probabil ca ar trebui aplicata regula din limba de origine pentru cuvantul articulat. Pentru ca budismul nu e chiar o religie ci mai mult o filosofie de viata, acesti termeni sunt potriviti, fara însa a fi nevoie ca acest guru sa fie un filosof sau întelept. Pot fi tot felul de astfel de guru, care sa îndrume în ale hotiei sau înselaciunii. Termenul din limba româna cu care se crede ca este echivalent este duhovnic, dar duhovnic este o notiune superioara celei de guru, un duhovnic îndrumând emulul privind legaturile superioare intre deprinderile învatate de la diversi „guru” (profesori) specializati. Duhovnic nu este însa un termen bisericesc, desi se foloseste cu preponderenta la biserica, cu toate ca este echivalent cu cel de diriginte. Explicatia ar fi ca astazi oamenii au mai putina incredere in biserica pentru ca nu mai inteleg rolul acesteia, îndepartat cu timpul de cel initial, de scoala.
Discutia e mult mai extinsa si ar trebui probabil sa se organizeze un soi de întruniri periodice, saptamânale (poate) pentru fixarea sensurilor corecte ale cuvintelor din limba românã.