Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Consecvenţă sau Perseverenţă

Consecvenţă sau Perseverenţă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Admirabile calităţi, dar am impresia că se cam confundă şi, deşi sensurile se pot suprapune pe undeva, fiecare înseamnă de fapt:

Consecvenţă= faptul de a fi consecvent, adică de a acţiona conform cu principiile sale, de a fi credincios ideilor sale;

Perseverenţă = acţiunea de a persevera; însuşirea de a fi perseverent; stăruinţă, statornicie în muncă, în convingeri, în atitudini etc.; tenacitate.

Citește și:   Goașe sau Guașe

Articole interesante

7 comentarii

 1. Mie nu mi se pare ca ar fi vreo mare diferenţă între ele, aş zice că sunt sinonime

 2. Eu as zice ca e o diferenta destul de clara.

  Esti consecvent/a si ajungi la birou in fiecare zi la ora 8:55, in fiecare sambata faci cumparaturi de la acelasi magazin, etc.

  Practici un sport cu perseverenta, chiar daca nu esti foarte bun/a la el. Perseverezi in a crede intr-o relatie, desi nu esti sigur/a ca mai merita, etc.

 3. DarkByte: N-ai dat chiar cele mai bune exemple – cam toate reprezinta atat consecventa cat si perseverenta.
  Sunt consecvent si… (sa spunem) „aplic intotdeauna regulile gramaticale si ortografice”, sau „incerc intotdeauna sa ma comport civilizat – politicos si prevenitor”: chiar daca asta nu implica neaparat o continuitate (o neabandonare) a actiunii infaptuite, toata comportarea mea in respectivul domeniu se subsumeaza aceleiasi „idei principale”.
  Sunt perseverent si „practic mereu invatatul”, sau „…sportul”, sau chiar „nu ma prezint la nici un examen fara „fituici” ” (n-a spus nimeni nicaieri ca „perseverenta” si respectiv „consecventa” ar avea neaparat intotdeauna conotatii pozitive!) Cu alte cuvinte, perseverenta presupune neabandonarea unei actiuni odata ce aceasta a fost inceputa (ATENTIE, ca poti sa fii perseverent SI in a nu face nimic: SI verbul „a sta” exprima o actiune!).
  Interesant mi se pare faptul ca „staruinta” are cate putin din conotatia fiecareia din cele doua notiuni, inseamna (in optica mea) atat perseverenta cat si consecventa.

 4. Nu am inteles ce anume ti-a placut la exemplele mele, dar nu sunt de acord cu „cam toate reprezinta atat consecventa cat si perseverenta”.

  DexOnline spune:
  „CONSECVÉNT adj., s. 1. adj. constant, neschimbat, neschimbător, stabil, statornic.”,

  „PERSEVERÉNT, -Ă adj. care perseverează; stăruitor; tenace”

  Exemplele mele nu sunt perfecte, dar sunt indeajuns de bune pentru a exprima diferenta. Am dat doar exemple „bune” pentru ca incerc sa gandesc pozitiv. Pe de alta parte, poti ajunge in fiecare zi la 8:55 la birou, desi ar trebui sa ajungi la 8 … which is not so good anymore 🙂

 5. Hai să simplificăm un pic pentru a marca diferența:

  perseverent ești dacă reușești a douăzecea oară ceva ce ai încercat fără succes de 19 ori.

  Consecvent ești dacă și la a douăzecea încercare a unora de a te mitui tot îi trimiți la dracu.

  😉

  • Foarte bune exemple! De aici aș putea extrage următoarea idee: ești perseverent spre a atinge un anumit obiectiv sau în a-ți dezvolta o anumită abilitate (acum nu arunc bine la coș, dar perseverez până voi reuși). Pe când consecvența ar presupune că, deși arunc foarte bine la coș, continui să arunc zilnic la coș cele 50 de aruncări pe care mi le-am propus.

Lasa un comentariu