Vast

1

Cred că mai toată lumea știe că vast înseamnă întins, mare, de amploare, complex etc. Dar ce nu cred că știe toată lumea (și nici eu nu știam până aseară) este că vast are un cu totul alt înțeles în argou, respectiv sensul de pumn sau mână.

Am aflat asta de la Alex și, sincer, am crezut că face el o confuzie. ”Ia vastul” seamănă bine cu ”ia vreascul”, iar expresia din urmă am mai întâlnit-o și știam sigur că înseamnă ”ia mâna”. Dar l-am verificat și Dicționarul etimologic ține cu el. Și m-am gândit că merită împărtășită noutatea. La fel și:

 • a văstui = a pălmui;
 • văstuială = bătaie;
 • vast = buzunar cu bani;
 • a da cu vastu’ = a fura din buzunare;
 • a cardi un vast = a da cu pumnul (iar dacă aveți cumva dubii și vizavi de cardeală, citiți aici :)).


Un comentariu

 1. Nu cunosteam acceptiunea argotica a acestui cuvant (multumesc pt largirea cunostintelor mele), dar as avea un comentariu referitor la acceptiunea "comuna" a cuvantului:

  Dupa stiinta mea, in acceptiunea sa academica forma "vast" (spre deosebire de "amplu", care CHIAR "mare" inseamna) are conotatia NU de "mare", ci - ca superlativ absolut - de "FOARTE mare*" (intocmai ca si "enorm", "imens", "urias" etc), si in aceasta calitate nu suporta grade de comparatie. (Este gresit de scris "foarte vast", sau "cel mai enorm", sau "mai imens decat...", dar nu este gresit "mai amplu decat..." sau "cel mai amplu".)
  * Din cat stiu eu, vastitatea are relatie exclusiva cu marimea, nu si cu eventuala complexitate.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?