Tenismen sau Tenisman

2

Se scrie mult despre tenis zilele astea și pe bună dreptate! Performanțele Simonei Halep sunt, într-adevăr, uimitoare și mă bucur grozav că aud și citesc atât de mult despre un om cu adevărat de succes, ridicat prin muncă și efort propriu! Sper din tot sufletul să și câștige finala, pentru că merită și pentru că sper să mai șteargă din mințile fragede modelele de parvenire!

Dar tot citind despre tenis și despre Simona Halep, am observat că circulă în egală măsură și forma tenisman și tenismen. În niciun caz n-am pretenția că m-aș pricepe la sportul ăsta, dar aș vrea să vă atrag atenția că DOOM îl consideră corect pe tenismen. Poate vă gândiți și voi la limba engleză, unde men e formă de plural, dar limba română se pare că a preluat termenul fonetic, iar pe tenisman îl menționează doar DEX, ca variantă.2 comentarii

 1. Da, Simona Halep este o tenismeana (!) buna...
  (Sau CARE decreteaza DOOM-ul ca e forma corecta pt feminin? "Doamna tenismen", ca pt "doamna ministru" sau "doamna doctor"?)
  P.S. As mai fi curios CUM considera DOOM ca e adresarea corecta catre / despre o femeie ofiter: "Doamna capitan"? CANDVA, "doamna capitan" (sau "capitaneasa") definea sotia ofiteruli capitan. Acum, acesteia (daca n-are titlu personal, este nescolita si casnica) CUM i s-ar spune? Ca parca sotiei popii TOT "doamna preuteasa" (!) am auzit ca i se spune... (DE UNDE (Biiip!) "preUteasa", ca doar nu-i sotia preUtului?)

   (0)
   (1)
 2. Victor, dacă te uiți în doom, care-i online unde bine știi, vezi tenismen, -ă.
  și tot acolo afli că nu există feminin la căpitan, deci avem, da, doamna căpitan. căpităneasa e numai nevasta căpitanului.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?