Stol sau Stor

9

Stol = grup (mare) de păsări zburătoare de acelaşi fel; grup (mare) de fiinţe omeneşti; pâlc, ceată; coloană de soldaţi; grosul unei armate; mulţime, grămadă de lucruri de acelaşi fel ; mănunchi, buchet;

Stor = perdea de ţesătură, de împletitură sau din scândurele subţiri, orizontale, paralele şi mobile, care se poate lăsa şi ridica cu ajutorul unui resort ori cu o sfoară trecută prin verigi, destinată să ferească interiorul unei încăperi de razele soarelui.

Deci va fi greu să rogi pe cineva  tragă stolurile când o să-ţi intre soarele-n ochi şi, oricum, cu ele trase n-ai să poţi vedea storurile de păsări călătoare .9 comentarii

 1. Abia acu', citind textul articolului, imi pusei (neolteneste) intrebarea daca n-or fi existand si stoluri in care sa fie MAI MULTE feluri de pasari care sa se deplaseze in armonie... (Din cate stiu eu, armonia asta a deplasarii ar cam fi o conditie necesara - desi nu si suficienta - pt ca un grup de pasari sa constituie un stol si nu o adunatura...)
  Ma mir ca (pt stol) nu e mentionat pe nicaieri (ca sinonim) si "cârd"... (Nu sunt sinonime perfecte?)

   (0)
   (0)
 2. Nu dispun de aceasta informatie si nu m-am gandit niciodata la acest aspect in acest fel.
  Presupun ca este posibil ca unui acelasi grup de pasari sa i se spuna "card" atunci cand pasarile sunt "aterizate" (si se deplaseaza "per pedes") si "stol" atunci cand acestea sunt in zbor. (Ma ghidez dupa gaste, despre care stiu ca grupului i se spune ba card, ba stol - si este posibil ca ACEASTA sa fie explicatia.)
  Ciudat mi se pare faptul ca pescarii mai numesc bancurile de pesti si "stoluri"; sa fie oare un semn ca pestii sunt considerati de catre acestia a fi permanent "in zbor" prin apa?

   (0)
   (0)
 3. CÂRD, cârduri, s. n. 1. Grup mare de animale mamifere, de păsări, de pești de același fel, care se află împreună. 2. (De obicei peior.) Ceată (mare) de oameni. ◊ Expr. A se pune (sau a intra) în cârd cu cineva = a se asocia, a se întovărăși cu cineva (în vederea unor acțiuni reprobabile). 3. (Fam.) Mulțime, șir (de ani, de zile). ◊ Loc. adv. De (la) un cârd de vreme = de un timp încoace. Un cârd de ani = foarte mulți ani. – Din scr. krd.

   (0)
   (0)
 4. STOL, stoluri, s. n. 1. Grup (mare) de păsări zburătoare de același fel. 2. Grup (mare) de ființe omenești; pâlc, ceată. ♦ Spec. (Înv.) Coloană de soldați; grosul unei armate. ♦ (Rar) Mulțime, grămadă de lucruri de același fel. 3. (Reg.) Mănunchi, buchet. – Din ngr. stólos „flotă”.

  Nu stiu care ar fi relevanta definitiilor, Dumnezeule slav: problema este definirea nu a notiunilor (definitia acestora o cunosteam), ci a unei eventuale diferente intre cele doua notiuni (diferenta care - dupa cum se vede - nu reiese din definitii, acestea parand sa indice faptul ca cele doua notiuni ar fi sinonime absolute).

   (0)
   (0)
 5. Din cate inteleg eu: "stol" se refera la pasari iar "card" la orice fel de animale.

  Nu am inteles in totalitate reactia ta cu privire la faptul ca am dat definita cardului.

   (0)
   (0)
 6. 1. Din cate stiu eu, un card de gaste poate sa aiba aceeasi "compozitie" (aceiasi membri) ca si un stol de gaste, dar se numeste "stol" atunci cand e in zbor si "card" atunci cand este "pe jos" (are dreptate Mariana).

  2. Am citit si eu definitia "de dictionar", si nu prea sunt in totalitate de acord cu ea: in general grupurile de animale au denumiri specifice in functie de specie: "turma" (oi si/sau capre), "ciurda" (porci), "stava" sau "herghelie" (cai) (sau - din tatara - tabun"), "cireada" sau "ciurda" (cornute mari). Numele de "card" si respectiv de "stol" este specific grupurilor de pasari (cu exceptia faptului ca pescarii dobrogeni numesc "stol" SI "banc"ul de pesti).

  3. Nu stiu LA CARE "reactie" te referi. Articolul se refera la "stol" (vs "stor"), iar dumneata ai citat definitia pt "card". Eu am echilibrat oarecum situatia, citand definitia pt "stol". Am gresit cu ceva? (Sau am gresit la textul care insoteste - in comentariul meu - respectiva definitie?)

   (0)
   (0)
 7. Sunt de acord cu tine VictorCh, cat despre "reactie" ma refeream la comentariul insotit de definitia stolului; vorbele tale au un aer acid. In fine, ti-am dat dreptate, haide sa incheiem polemicile care nu ajung la niciun rezultat.

   (0)
   (0)
 8. Victòr e dulce ca mierea. Oare de ce esti perceput ca fiind acid, Victor? "Decat" eu te-am "citit"?
  Citind punctul 2 din comentariul tau, zambeam strengareste deoarece faceam niste combinatii acolo: o turma de cai, o herghelie de porci, un stol de capre. Si apropo de stoluri, mi-am amintit un banc:
  Un stol de rame croseteaza apa minerala intr-un copac. Vine mama lor, porcul si intreaba:
  -Plecati de-aici !!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?