Sărut-mâna sau Săru-mâna

14

Recunosc… Asta o scriu mai mult pentru mine, pentru că de fiecare dată când mă intersectez cu ea am dubii, mereu verific și, nu știu de ce, nu-mi fixez niciodată forma corectă. Așadar, să fie clar – corect e sărut-mâna. Știu că atunci când e spusă cu alint se mai pierde t-ul, dar DOOM-ul nu minte (și nici nu alintă)!14 comentarii

 1. Noroc că în Republica Moldova nu folosim această expresie, cu o greșeală gramaticală mai puțin în buzunarul nostru 🙂

   (16)
   (26)
  • Kek, eu cautam cum se scrie, am auzit-o vre-o catevai ori dar cand oamenii se sauta, si am intrat in google ca sa caut si s-o folosesc in Rep. Moldova 😉

    (3)
    (6)
 2. Eu in mod curent scriu "saru'mana" - cu apostrof si fara blanc. (ASA o "aud" eu ("pe dinauntru:) pronuntata, si ma straduiesc sa reproduc grafic ceea ce gandesc).

   (21)
   (9)
 3. RE:VictorCh
  Tin sa-ti spun ca limba romana apostroful se foloseste foarte rar si doar in anumite cazuri (https://www.ortografia.ro/punctuatia-din-limba-romana/apostroful/). Abordarea folosita de tine este una gresita dupa cum se poate vedea si din exemplul specific din link-ul de mai sus.
  Probabil ca ai preluat-o din engleza.
  Obs: Nu o spun pe un ton superior, intrucat si eu cad prada anumitor stâlciri ale ortografiei datorate influentelor de natura straina (de regula engleza/americana).

   (12)
   (5)
 4. Salut Dane, si eu gresesc en-gros in exprimare, aici ai gresit si tu cu "datorate", corect ar fi fost "cauzate". O zi buna!

   (3)
   (2)
 5. Viorel Ordeanu pe

  Uneori si in romana este o oarecare diferenta intre forma scrisa si pronuntia uzuala, care se poate "contracta" mai mult sau mai putin.
  In privinta pierderii acestui obicei arhaic in R.Moldova, subliniez ca si noi folosim cel mai adesea aceasta expresie doar ca forma de salut verbal, in semn de respect sau de multumire, fara a face si gestul anuntat.

   (2)
   (2)
 6. Cristescu P. Radu pe

  In Basarabia nu se mai foloseste "Sarut-mana" ? Probabil de la influienta Ohranei tzariste/NKVD/KGB. Sau probabil; ca basarabenii nu sunt romani ci rusi laninizati de Traian. D-aia basarabenii sunt cu ochii spre Rasarit, spre Moscova si nu spre Apus, spre Romania. De aceea este bine sa nu-i mai cotropim crezand ca sunt ai nostri. Nu au fost, nu sunt si nu vor fi de-ai nostri in vecii vecilor, Amin !
  Cat vom exista noi, romanii, va exista si "sarut-mana".

   (6)
   (18)
  • Cristescu P. Radu pe

   Draga Mihai(L) {Gorbaciov},panimaiu, panimaiu. Totusi ar trebui sa apari cu numele intreg ca sa vedem ce hram porti.
   Pentru ca sunt de neam romanesc, consider ca nu eu trebuie sa le spun basarabenilor sau molddovenilor ca sunt romani. Ei trebuie sa-si zica asfel, chiar daca tara lor se numeste Rep. Moldova., temporar.
   PS. Scuze pentru tardiva mea replica, dar de mare actualitate.

    (8)
    (2)
 7. @Cristescu P. Radu

  Nu vreau sa pornesc o controvesa si scuza-ma ca nu subscriu opiniei tale.

  Moldovenii din Romania sunt si se cosidera romani. Dar situatia din Moldova de dincolo de Prut trebuie inteleasa si nu judecata. Moldovenii de acolo au trecut printr-o tragedie imensa pe care noi, cei din Romania o intelegem probabil doar partial. Daca ai fi urmarit canalele TV de la Chisinau si l-ai fi auzit pe Grigore Vieru nu cred ca ai fi putut afirma cele de mai sus - de acolo si reactia lui Mihai.

   (3)
   (1)
 8. Ai dreptate că recunoști faptul că poți cădea și tu pradă anumitor greșeli - chiar în comentariul de mai sus ai făcut una, mi se pare, dacă nu mă înșel!? Mă refer la fraza:,,cad prada anumitor stâlciri ale ortografiei (datorate) influentelor de natura straina"
  Cred că era mai potrivit să spui în loc de ,,datorită" din cauza (...)!? Scuze pentru observație!

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?