Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Propriu-zis sau Propriuzis

Propriu-zis sau Propriuzis
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Eu nu l-am crezut pe Alex când mi-a spus că sunt unii care chiar scriu propriuzis, deci vă înţeleg scepticismul. Şi, ca să vă convingeţi, vă invit să-l puneţi între ghilimele şi să vă folosiţi de prietenul Google. Rezultate sunt destule, dar DEX şi DOOM confirmă că varianta corectă rămâne propriu-zis.

Citește și:   La mulţi ani!

Articole interesante

9 comentarii

  1. Există greșeli și greșeli. Unele greșeli, care merg în sensul spiritului limbii, sunt (sînt?) viitoare articole de DEX. De exemplu, faptul că se scrie „propriu-zis” și nu „propriu zis” e un semn în acest sens. Fanatismul dicționarelor e de prost gust iar bunul gust (simțul limbii) nu se învață cu dicționarul după cum înotul nu se învață pe mal. Un român cult nu are mai mare nevoie de un dicționar pentru română decât un român incult. Sau tocmai incultul să aibă nevoie? Cine vorbește bine limba nu a învățat-o din DEX. Atunci când îți bați capul cu DEX-ul? Când vrei să îi înveți pe alții ceva despre o practică nepracticată? Ca să ai aerul că ții în mână o carte mare așa cum țin unii Biblia? Doar că DEX-ul nu e o carte, are doar forma unei cărți. Găsesc mai interesant un dicționar vechi decât unul nou și un român fără pretenții care scrie prost decât unul cu pretenții și cu dicționar.

  2. Ce mi-a placut comentariul lui CEPERCHE…are dreptate si omul asta

  3. CEPERCHE:
    „Găsesc mai interesant […] un român fără pretenții care scrie prost decât unul cu pretenții și cu dicționar.”
    Eu in general am pretentia ca folosesc limba romana… „decent de corect” (!) (adica imi mai „scapa” greseli – ma refer aici la cele din nestiinta, nu la cele „superficiale”, de tastare, si nu la cele facute DOAR din repezeala / oboseala / etc – dar acele greseli sunt nu prea frecvente / nu foarte grave (elementare) / nu pe formele vorbirii curente, ci pe forme mai putin uzitate), si TOTUSI, pt situatiile care imi sunt neclare (sau in care mi se trezesc in minte dubii referitoare la corectitudinea lucrurilor pe care (ci’ca) „le stiu”*) mai consult (nu chiar foarte rar) dictionarul.
    In consecinta, cred ca fac parte din categoria de persoane care pt dumneata sunt neinteresante.
    * Asa cum patisem (spre ex) cu vocabula „repercusiuni” (pe care eu „o stiusem” drept „repercuRsiuni”).

    (Eu candva invatasem ca in general nu este rusinos sa nu stii ceva, ci numai – atunci cand CONSTATI ca nu stii – sa nu vrei sa corectezi respectiva nestiinta, sa inveti. Asadar, spre deosebire de dumneata, PT MINE este mai interesanta o persoana care (oricat de multe sau de putine stie) „sta cu dictionarul in mana”, dornica fiind sa isi largeasca / aprofundeze cunostintele, decat o persoana care NU invata lucruri noi.)

    „Cine vorbește bine limba nu a învățat-o din DEX.”
    Asa-i! DEXul nu te invata nici limba, nici folosirea ei (dar este un util ghid pt CORECTAREA / verificarea unor deprinderi / cunostinte gresite / nesigure).

  4. Se scrie propriu-zis deoarece sunt doua cuvinte formate prin alaturare cu cratima(compunerea).Si in manual daca vei vedea acest cuvant se scrie cu cratima.

  5. ca de obicei, Livia Natalia, în limba română ai o regulă şi cinşpe mii de excepţii; ce te faci cu untdelemn, în care-s nu mai puţin de trei cuvinte diferite?

  6. VictorCh – respect!

    In ceea ce-l priveste pe sculer matriter-ul CEPERCHE, care vad ca are si acoliti ajutoare de sef de maistri, care imediat ii dau dreptate asa cum au invatat ei in scoala propagandistica de partid, cursuri facute la seral bineinteles, ce pot sa spun? Ca este un ipocrit care isi ascunde neputinta si erorile in spatele unei fraze pompoase invatate pe de rost dintr-un almanah al anilor ’80; din primele lui pagini unde era adus omagiul mult iubitului lui parinte? Sau ca a ajuns la o varsta sau poate la un maxim de cunostinte acumulate, intelectul nepermitandu-i sa acumuleze vreo alta noua informatie fara a sterge ceva din cele deja insusite, 99% fiind chestii esentiale in supravietuire cum ar fi: respira, expira. De aici probabil si reticenta vis-a-vis de nou! Il compatimesc pe blondul nostru tovaras!

  7. ”Propriu-zis” este un adjectiv care se scrie cu cratima la fel ca si ”nou-născut, rău-platnic, sus-numit, sus-pus” etc.

Lasa un comentariu