Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Pioneză sau Piuneză

Pioneză sau Piuneză
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Puteam să jur că-i pioneză, dar DOOM2 m-a tras de perciuni şi m-a informat că ce ştiam eu ca fiind corect a devenit variantă, iar norma s-a modificat. Trăiască piuneza! Trăiască micul cui cu capul rotund şi plat şi cu vârful scurt, folosit pentru fixat desene, hârtii, planuri etc. pe perete sau în lemn!

Citește și:   Fruct sau Fructă

Articole interesante

14 comentarii

  1. Vreau sa scriu un mesaj de 8 Martie, dar nu stiu cum sa fiu on-topic… Pff! A, am gasit: pe marele perete al vietii, prind, cu o piuneza, mii de ganduri bune pentru toate doamnele si domnisoarele! La multi ani! 🙂

  2. Noi oamenii, suntem suma rezultatelor trecutului nostru, hmmm, poi cand puneam obiectul ala pe scaunul profei si sarea ca arsa urland; „Cine-i magarul care a pus PIONEZA pe scaun?”,eram copil. Pentru mine a fost si va ramane „pioneza”, suna si mai frumos. Eu nu prind cai verzi pe pereti cu piuneze, apropos, La Multi Ani, doamnelor si domnisoarelor!
    P.S. Bold, nu-i acelasi lucru cu pineza !

  3. M-am uitat şi eu prin dicţionare…Aşa e: piuneză(cu accent pe silaba -ne-), vine din franceză, punese. Dar voi zice toată viaţa pioneză, vorba lui husisan66. Aşa am apucat de mică.

  4. @Zina,

    Punaise face în franceză, nu punese. De unde ai scos-o?

  5. Eu nu m-am mai uitat prin dictionare (nu mai are rost, dupa ce v-ati uitat atatia – va cred „pe cuvant”), da’ – vorba lu’ husisan66 si a lu’ Zina – SI PT MINE – obiectul TOT „pioneza” ramane, indiferent de forma „teoretic (oficial) corecta”!
    Da’ a propos, copii (husisan si Zina), daca nu-i secret si nu-i nici cu suparare – voi CE varsta aveti? (Despre mine presupun ca ati retinut deja ca ma apropii de pensionare – acusica „bat 60”.) (Se spune ca aceasta intrebare este indiscreta; pai eu nu cunosc NICI MACAR O SINGURA intrebare care sa fie „discreta”, rostul intrebarii este „PRIN DEFINITIE” sa fie indiscreta; in acest caz DOAR RASPUNSUL este posibil sa fie indiscret (in special pt Zina, in calitate de reprezentanta a „sexului frumos” – desi in prioncipiu mie personal nu-mi place sa fac discriminari pe criteriul sexului), asadar (din perspectiva mea) DE ACEASTA DATA raspunsul este optional.)
    Si mai lasati exclamatia profesoarei oripilate (ca doar mai cunoastem SI ALTE cazuri in care vreun profesor sau altul se exprima incorect), da’ io-mi mai amintesc perfect acele cutii paralelipipedice (ca cele de chibrituri, da’ mai mari) din carton ordinar „de dosar”, cutii pe care (cu diferite culori – adica „uni”, da’ ba cu o culoare, ba cu alta) scria mare si citet (cu majuscule) continutul: „PIONEZE”.
    Si daca TOT „am ajuns pe-aci prin zona”, oare CARE o fi forma „cea mai corecta” (!) (de parca adjectivul „corect” n-ar fi de tipul „da – nu”, ci ar avea si grade de comparatie) a pluralului: „chibrituri”, SAU „chibrite”? (ASA mi-e o lene sa ma duc pana la dictiona-ar…)

  6. @VictorCh…De data aceasta nu prea ai fost perspicace, nickname-ul meu contine si anul nasterii ’66. E drept ca la minte, (daca o pot numi asa), am ramas cam copil, asa mi-a placut mereu, ba chiar si putin nebun, (spun eu „putin”), altii spunand ca sunt ceva mai mult. Sa nu uitam ca pe frontispiciul unui spital de boli mintale din Londra sta scris; „Nebunii nu sunt aici inauntru, nebunii sunt afara!”
    Cat despre cutia cu pioneze, asa mi-o aduc si eu aminte!
    Chibrituri,chibrite; tigatete, tigari…In limbajul comun nu-ti va cere nimeni una tigareta cum nu-ti va cer imprumut „una suta lei”, (cum sta scris pe bancnote), ci iti va cere o suta de lei, asta dac-o ai. Cu vremurile astea ii dai ceva zahar sau o carte din colectia „Adevarul”.

  7. Prin 2005, cand am dat admiterea la fac. de drept, varianta corecta era DOAR piuneza. A fost vreodata pioneza corect?

  8. De fapt DOOM-ul dă ambele variante ca fiind corecte, recomandînd-o pe piuneză.

  9. Eu nu îmi aduc aminte sa se fi numit vreodată „pioneză”.Poate ca pronunța lumea greșit și acesta ar fi motivul confuziei.

  10. Asta face parte din “îmbunătățirile” de niste indivizi care n-au ce face nimic mai bun, de genul “omul cu părul GRIZONANT” – adică, după cum am învațat eu la școală ( à propos, fară manuale alternative) omul cu părul care GRIZONEAZĂ…. Inepții pe bandă rulantă de la Academia Română…

Lasa un comentariu