Părinți de același sex sau Părinți de același gen

5

[via Idei]

Distincția din titlu nu e neapărat o problemă de lingvistică, așa că am întrebat pe cineva care s-ar pricepe mai bine decât noi să răspundă la asta. Explicația, în linii mari, sună cam așa: sexul ține de anatomie, genul ține mai degrabă de cum se percepe individul pe sine. Așadar, pot fi corecte ambele variante, dar se referă la aspecte diferite și nici nu-i musai să se suprapună.

Oricum, identitatea de gen e o treabă complicată și mi s-a spus că, pentru spațiul românesc (unde nici toleranța/deschiderea pentru anumite lucruri nu e ca-n alte părți), răspunsul scurt și simplificat e, probabil, părinți de același sex. Însă, există la fel de bine situații în care cei doi parteneri pot fi de același sex, dar nu și de același gen sau (mai rar, ce-i drept, sau în orice caz, mult mai puțin sondat la noi) parteneri de același gen, dar nu și de același sex.

Mihai, îți mulțumim pentru sugestie, iar ție, Tudor, îți mulțumim pentru clarificare!5 comentarii

 1. (Practic, la noi, unde schimbările de sex chirurgicale+hormonale sînt ca și inexistente, cred că mai degrabă s-ar potrivi "părinți de același gen".)

   (0)
   (0)
 2. v, am încercat să explic și mai sus că există situații de tot felul. Pot să fie părinți de același sex și cu același gen, părinți cu același sex și genuri diferite, dar și părinți cu sex diferit și același gen.

   (0)
   (0)
 3. am înțeles, Emi, oricum explicația ta a fost cît se poate de clară, chiar și pentru cei nefamiliarizați cu subiectul; încercam doar să subliniez o stare de fapt de la noi; schimbări de sex se pomenesc chiar mai rar decît tratamentele hormonale care le precedă, așa că prizonierii unui gen n-au altă șansă decît să spere la sindromul stockholm ca să nu se dea cu capul de pereți tot restul vieții.
  cu alte cuvinte, intrasem în off-topicul socio-politic al postării tale, chestie pentru care te rog să mă ierți. 🙂

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?