Om vedea sau O-m vedea

6
[via Idei]

Presupun că nu prea îşi are locul cratima, pentru că nu face legătura între 2 părţi de vorbire. În schimb, „om” e o formă regională a lui „vom”, deci corect ar fi „om vedea” şi nu „o-m vedea„.

Alex, îţi mulţumim pentru sugestie!6 comentarii

 1. Sunt de acord cu tine, Andi. Elidarea consoanei "v" ar trebui marcată.

  Ştiu că e o formă regională, dar nu-mi pot da seama de un lucru la momentul de faţă. Care anume regiune consideră forma asta ca şi creaţie proprie? ... Sau mă înşel şi sunt mai multe regiuni care susţin originea ei?

   (3)
   (5)
  • Mesterca Augustin pe

   Fals! Amândouă exprimă, fără doar și poate, aproximativ același lucru, atâta doar că sunt spuse un pic diferit și în anumite fraze, chiar pot fi diferite că sens și înțeles!?🤔 Spre exemplu putem să-l folosim pe acest ,,om" în următoarele feluri și cu înțeles și sens diferit când spunem: OM fi noi de treabă, dar nu profitați de bunătatea noastră! În această frază și context, nu cred că-l putem înlocui pe ,,om" cu ,,vom" fără să-i schimbăm timpul, adică ,,om" ar cam fi la timpul prezent, iar ,,vom" la viitor. Deci dacă-l înlocuiesc pe ,,om" cu ,,vom", în fraza de mai sus, ar suna:VOM fi noi de treabă, dar nu profitați de bunătatea noastră! Deja în această frază se observă că ,,vom" nu garantează faptul că o să fim de treabă, garantat, pe când fraza cu ,,om" garantează acest lucru, părerea mea! Aici e și o chestie de nuanță, dar în alt context poate să nu fie, depinde de frază!?🤔 Deci, om sau 'om trăi și om sau și-om/ș-om vedea, dacă avui dreptate or/ori ba!?🤔🤪

    (0)
    (0)
 2. Este cu ''om vedea'' pentru ca exprima actiunea la viitor , insa daca e sa pui verbul ''vazut'' va fi '' o-m vazut'

   (0)
   (4)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?