Oblăduire

9

Știu că vă e gândul la zilele libere ce urmează, dar vă recomand călduros să citiți asta. De fapt, v-aș recomanda oricând să citiți orice scrie dumnealui, dar ideea de campanie din articolul cu pricina îmi foarte place mult. Așa că eu am de gând să-l adopt pe oblăduire, cu atât mai mult cu cât DEX îmi spune deja că e un cuvânt învechit.

Oblăduire = acțiunea de a (se) oblădui și rezultatul ei; organ de conducere, autoritate (de stat), stăpânire;

A (se) oblădui = a (se) conduce, a (se) administra, a (se) guverna; a domni; a proteja, a ocroti, a apăra.9 comentarii

 1. Eu îl știam doar cu sensul de ocrotire/protecție, pentru că îl cunoscusem prin enunțuri de genul ”l-a luat sub oblăduirea sa” ca și cum l-ar fi luat ”sub aripa sa”.

   (0)
   (0)
 2. ok, dar bănuiesc că o parte importantă din adopție va consta în a scoate cuvîntul în lume în diverse ocazii. Cum ai să o faci, cînd...?

   (0)
   (0)
 3. A, vorbeam despre exemple de uz al adopției 🙂

  Păi nu știu cât de mult ar trebui să formalizez procedura, însă mi se pare potrivit să-l includ pe el în detrimentul unui înlocuitor mai ”modern” în orice enunț e potrivit (mai ales aici, având în vedere specificul site-ului).

   (0)
   (0)
 4. Nici nu ai DE CE "sa dai inapoi", Emi. TOCMAI ACESTA fusese (dupa cat intelesesem eu) talcul* ideii dumitale (idee de nota un's'pe): NU sa folosim cuvinte pe care ORICUM le-am folosi, neavand alternativa adecvata, ci sa "adoptam" cuvinte neaose* pe care sa nu renuntam sa le folosim desi EXISTA alternative mai moderne / mai cosmopolite...

  * Cuvintele marcate cu asterisc consider ca sunt (dupa credinta mea) neaose - am adoptat ACEASTA metoda de "marcare" nestiind bine (nefiindu-mi "la indemana") sa scriu aldin.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?