Neologic sau Neologistic

1

Sincer, cred că astăzi mi-e mai puțin clar ce înseamnă exact neologism decât mi-era când am ieșit de pe băncile școlii. Pe de o parte, limba pare să se îmbogățească într-un ritm mult mai alert decât în oricare altă epocă, iar pe de altă parte mi-e greu să mai văd o graniță clară între ce numim peiorativ ”romgleză” (de exemplu) și ce s-a considerat demn să intre cu drepturi depline în DOOM2 (dicționar care, apropo, nu s-a mai actualizat de aproape 10 ani). Adică DEX definește neologismul ca fiind un ”cuvânt împrumutat de curând din altă limbă sau creat recent într-o limbă prin mijloace proprii” și, teoretic, cred că ideea de împrumut (în acest context) se referă la ce a intrat ”oficial” în limbă. Însă, practic, uzul pare să impună mai mulți termeni decât e dispus DOOM să îmbrățișeze și sigur mai repede decât se actualizează.

Oricum, dacă acest aspect e discutabil, e o certitudine că neologic și neologistic sunt ambele corecte, sinonime perfecte, deci le puteți folosi cu încredere.

Teodora, îți mulțumim pentru inspirație!Un comentariu

  1. Hm! Daca ASA "spune" DOOM, atunci pe mine ma baga in ceata cu totul... (Nu de alta, da' (din cate stiu eu) - daca-'s mai putin "neo" - "logic" si "logistic" sunt DEPARTE de a avea acelasi inteles*...)

    *IARASI logica asta a gramaticii, care mie imi spune ca pt a forma o familie de cuvinte verbul de la "ansamblu" ar trebui sa fie nu "a asambla", ci "a ansambla" (sau - invers - ca in urma "asamblarii" ar trebui sa rezulte nu un "ansamblu" ci un "asamblu")...

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?