Maiestatea Sa sau Majestatea Sa

5

Indiferent pe care o preferați, DOOM2 menționează că ambele sunt corecte, deși e drept că perechea Maiestate/Majestate este marcată ca fiind o schimbare de normă față de DOOM1.

bufnița scri.ro5 comentarii

 1. Mie personal "nu-mi suna bine" "majestate" si "majestuos" - pronuntat romaneste, cu "j". Aleg (fara sa stiu daca am dreptate "oficial" sau nu) sa cred ca "majestate" este doar forma de scriere initiala, "la ea acasa", si ca si acolo PRONUNTIA era "maiestate".

   (0)
   (0)
 2. Daca luam limba franceza, de unde este foarte probabil sa fi originat termenul, pronuntia este cu J, nu cu I. La fel si in limba engleza. Deci nu prea imi dau seama de ce ar fi cu "i".

   (0)
   (0)
 3. "...nu prea imi dau seama de ce ar fi cu “i”."
  Poate PRONUNTIA cuvantului (indiferent de ORIGINEA acestuia) o fi intrat in limba romana via limba germana sau maghiara - ca tot a facut (o parte din) Romania parte din imperiul austro-ungar... (N-ar fi imposibil, avand in vedere ca probabil la curtea chezaro-craiasca se folosea termenul mai abitir (mai frecvent) decat la curtea valaha / moldava - sau decat la cea polona sau la cea turceasca sau la cea tarista (alti suzerani temporari ai unor parti din actuala Romanie)...)

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?