Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Mai mult ca oricând sau Mai mult ca niciodată

Mai mult ca oricând sau Mai mult ca niciodată
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Mi s-a atras atenția că am greșit aici când am spus ”mai rapid ca niciodată” și corecția nu avea legătură cu ideea în sine, ci cu expresia. Și n-aș avea o problemă cu faptul că am greșit sau că mi s-a arătat asta. S-a mai întâmplat și am corectat. Dar tura asta chiar nu sunt convinsă că am păcătuit, cu atât mai mult cu cât și DEX menționează expresia ca niciodată cu sensul de ”așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată”.

Așadar, supunem dezbaterii – este corect ”mai […] ca niciodată”? Sau poate ar fi mai potrivită forumlarea ”mai […] ca oricând”?

v, îți mulțumim pentru inspirație!

Citește și:   Îi iau ceva lui Ionel sau Îi iau ceva la Ionel

Articole interesante

12 comentarii

  1. Oricând este firesc. Dar mult mai important este că firesc este „Mai mult decât oricând” ci nu „Mai mult ca oricând” chiar dacă ambele se incadrează în normele oficiale. Explicaţiile se subînţeleg sau nu pot fi niciodată pe înţeles.
    Cu stimă.

    • Problema adevărată este formularea din start greșită „mai mult ( rapid, bun, deștept, prost..etc.) CA „. DESIGUR că formularea corecta este „mai…… DECÂT”. DOAR la comparativul de egalitate se folosește „ca” ( la fel de ……..CA ). La comparativul de superioritate sau inferioritate se folosește „DECAT” ( mai ……. DECÂT ).

  2. Păi „mai mult ca” este o comparaţie; deci trebuie comparat cu CEVA, iar „niciodată” nu e «ceva», e «nimic». „Ca niciodată” e o altă comparaţie şi nu cred că poate fi inclusă în prima comparaţie, pentru că ar trebui să fie „mai mult ca «ca niciodată»”, nu?

  3. Rectific: Nu cred că avea sens a doua frază :)) aşa că rămân la prima: oricare ar fi varianta corectă, este o comparaţie. Deci trebuie să fie «ceva» comparat cu «altceva». Eu cred că variantele corecte sunt „mai mult ca oricând” şi „ca niciodată” (ex.: „mi-e dor mai mult ca oricând”, „mi-e dor ca niciodată/cum nu mi-a fost vreodată”).

  4. @Mircea Ștefan: „mai mult decît perfectul” 🙂

  5. „Mai mult ca perfectul” este doar o formă excepţională la care nu se renunţă din motive relative: stabilitatea denumirilor şi a tipologiilor. Mai mult decât atât, nu am afirmat că nu ar fi corect tehnic, ci că nu este fonetic firesc. Discutam desigur de puncte de vedere pe care trebuie a fi capabili de a le avea pentru a putea înţelege. E ca şi urechea muzicală – doar cei ce au ştiu si ce anume reprezintă.

  6. ce spui matale aici, cu forma excepțională, sună a ‘no true scotsman fallacy’. nici un scoțian adevărat n-ar pupa-o pe urîta aia de Dolores! / ba, am auzit că s-a pupat cu frații McLeod! / dă-i dracu’, ăia nu-s scoțieni adevărați!
    cît despre firescul fonetic, ăsta aș zice că ține strict de felul cum te-nveți. undeva pe la începutul liceului, cînd am aflat forma corectă, îmi suna crîncen „mi-ar plăcea”. după ce m-am învățat s-o folosesc, îmi suna crîncen ‘mi-ar place’…

  7. „undeva pe la începutul liceului, cînd am aflat forma corectă, îmi suna crîncen “mi-ar plăcea”. după ce m-am învățat s-o folosesc, îmi suna crîncen ‘mi-ar place’…”
    Eu – spre jena mea – am ajuns sa-mi sune firesc (!) ambele forme, si pt a distinge CARE anume este forma corecta sunt uneori nevoit sa apelez la infinitivul lung al verbului: „a plăcea – plăcere” (cu accentul pe primul „e”), nu „a place – placere” (cu accentul pe „a”).

  8. In acest caz sa incercam si modestia stimabililor… De dansat crede oricine ca poate insa e relativa pastrarea ritmului…

  9. „De dansat crede oricine ca poate…”
    Nu prea! EU, cel putin, nu cred asa ceva, dimpotriva: sunt perfect constient ca atunci cand (rar, FOARTE rar) incerc eu sa dansez, PE LANGA riscul iminent pt picioare (nu doar ale partenerei, ci ale oricui din preajma mea: „trag” „o maja jum’ate”) mai SI prezint cam acelasi aspect (inestetic) ca un patat care ar topai pe doua colturi adiacente. (Pe acelasi principiu evit si sa cant: am un volum sonor mare (puternic), dar sunt afon si am o voce capabila sa puna pe goana o ceata de ucigasi si sa starneasca latratul cainilor din cateva mahalale…)

  10. In speranta ca nu-i niciodata prea tarziu, raspund si eu la intrebare dupa 2 ani si ceva de la formularea ei.

    Ambele expresii sunt corecte. „Mai mult ca niciodata” e expresia romaneasca mai veche. „Mai mult ca oricand” e o expresie mai noua – practic e un calc lingvistic dupa o expresie din engleza („more than ever”). Expresia din engleza a prins atat de bine, incat a ajuns mai raspandita decat expresia initiala din romana (care acum ni se pare ca nu mai suna bine).

    In ce priveste cuvantul „ca”, nu-i deloc gresit sa-l folosim in comparatii.

Lasa un comentariu