Loggia sau Logie

8

Am deja mai bine de un an de când lucrez în imobiliare şi am văzut deja zeci de anunţuri cu apartamente care au balcon de tip loggy/logie/lojă/etc. Şi n-am fost niciodată sigură asupra variantei corecte.

Dar azi mi-am făcut curaj şi am verificat. DEX nu ştie de logie, dar îl are pe „loggia”, iar DOOM2 îl menţionează pe primul cu „!”, respectiv ca fiind schimbare de normă. Aşa că le combinăm şi rezultă că ar fi corect logie, cu explicaţia de la loggia – galerie exterioară încorporată unei clădiri, acoperită şi deschisă către exterior printr-un şir de arcade sprijinite pe coloane sau pe stâlp; construcţie de acest tip, independentă sau aparţinând parterului unei clădiri, servind şi ca tribună; balcon mărginit cu panouri, construit pentru a proteja încăperile de arşiţă.

PS: Dacă nu v-aţi lămurit pe deplin, logia e un fel de balcon care nu iese în relief pe profilul blocului. De exemplu (graţie Google maps):8 comentarii

 1. Faceti o treaba buna aici ca impartasiti si altora respectul fata de limba romana. Procentul celor care stiu sa vorbeasca si sa scrie e alarmant de mic de cand moneda euro si limba engleza au invadat tara...

   (1)
   (0)
 2. Mihai: Procentul celor care stiu sa vorbeasca si sa scrie CORECT, din cadrul celor care stiu sa vorbeasca si sa scrie CUMVA.

   (0)
   (0)
 3. A treia oară că dau de omonime care se sparg în fărâme când dau de limba română şi abia am descoperit site-ul ăsta. Adică te duci la teatru şi stai în lojă, dar la bloc ai logie ? Oare cum de nu-i doare ?

   (0)
   (0)
 4. Later edit:
  Hm! Probabil ca nu inteleg eu bine definitia DEXului: adica este o galerie EXTERIOARA (check: nu este in interior), INCORPORATA (check: nu iese in relief pe fatada, ci este formata prin mutarea mai spre interior a unei portiuni din peretele exterior al imobilului), ACOPERITA (check: tavanul nu este intrerupt deasupra ei), DESCHISA catre exterior (check- sa admitem: chiar daca poate este inchisa (ulterior sau chiar la construirea imobilului), dar cu materiale usoare (lemn, metal sau plastic si sticla), nu din materialul de constructie al imobilului), INDEPENDENTA (nu mai check: CUM sa fie independenta IN INTERIORUL CONTURULUI imobilului, fara a fi proeminenta pe fatada? CE, etajele pluteau deasupra si ea a fost realizata separat in spatiul ("intamplator" ramas liber) de sub ele, ca acest spatiu sa nu fie irosit de pomana?)
  Si-apoi (alternativa oferita fiind doar "sau apartinand parterului unei cladiri") ar trebui inteles ca loggia - daca nu-i constructie separata la exterior dar in interiorul constructiei careia ii apartine (!) - nu poate fi situata decat la parter, nu si la etaj? (Atunci DE UNDE provine ideea de a denumi ... "cutiile" de la opera / teatru / etc "loje" (cuvant derivat direct), cand ele ANUME "LA ETAJ" sunt situate? (Sau stiti careva de loje (la spectacol), LA PARTER, in stal?
  Si imi pare o idee buna asta, cu tribuna LA PARTERUL cladirii - anume la parter, nu la etaj - astfel incat oratorul sa nu fie vazut / auzit de prea multi dintre auditori...
  Are rost sa mai comentez si ideea ca ar fi balcon (indiferent ca-i din panouri si indiferent de scopul pt care a fost construit) construit IN INTERIORUL conturului imobilului, dar la exterior?
  (Nu tregeti in pianist, face si el ce poate: eu comentez ce am gasit scris, nu ce-ar fi vrut sa comunice autorul textului...)

   (0)
   (1)
 5. Grigoras Oana pe

  Logia este varianta imprumutata din engleza a cuvantului romanesc "pridvor". Nu este vorba de balcon asa cum arata imaginea postata aici.

   (0)
   (1)
 6. Inca n-am vazut (si TARE as fi curios sa aflu oare cam CUM o fi aratand) un pridvor romanesc situat la etaj... (Nu cumva este putin cam PREA sententios tonul postarii, fara nici macar o urma de dubiu, mai ales atunci cand contrazice atat de radical DOOM-ul?)

   (0)
   (0)
 7. â din u, loja si logie sunt lucruri complet diferite, chiar daca seamana ca forma. Si Oana, nu e nici pridvor si nici balcon. Pridvorul este numai si numai la parterul unei case(!), niciodata la etaj si este in general zona prin care se face accesul in casa. Daca pridvorul este numai la casa, logia se intalneste la orice tip de cladire si este amplasata la etaje, nu la parter. Logia este diferita de balcon prin pozitia fata de structura cladirii. Balconul este in afara structurii si nu are pereti, logia este inauntrul ei si este delimitata de minim 2 pereti. Este un termen de arhitectura (si, ca arhitect, simt nevoia sa clarific problema). Cele din poza sunt, intr-adevar, logii, nu balcoane, pentru ca, dupa cum se vede, sunt amplasate in spatele structurii fatadei (mai pe romaneste, sunt scobite in cladire, in loc sa fie adaugate).
  Iar loggia este un termen de specialitate care denumeste acea galerie de care spunea Emi, care era, in Renasterea italiana, amplasata de obicei la etajul 1 al cladirilor si care deschideau o perspectiva interesanta. Loggia poate fi intalnita si in Romania, in special la palatele brancovenesti (mergeti de exemplu la Mogosoaia si o sa vedeti loggia care ofera privelistea deosebita spre lac).

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?